Tårar i rättssalen vid åklagarens slutplädering

Idag var det dags för slutpläderingarna i rättegången om knivdåden i Sala i slutet av januari. När kammaråklagare Leif Johansson berättade om den mördade kvinnans dödskamp och skador grät anhöriga och vänner förtvivlat i rättssalen.

Den 23-åriga kvinna från Heby som står åtalad för att ha knivdödat en kvinna och skadat en annan kvinna svårt i en lägenhet i Sala i januari i år, ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Det beslutade Västmanlands tingsrätt idag.

23-åringen har redan genomgått en liten sinnesundersökning. Läkaren som gjorde undersökningen misstänker att hon lider av en allvarlig psykisk störning, och att hon även kan ha gjort det när hon knivskar de två kvinnorna i lägenheten på Åkraområdet i Sala tidigt morgonen den 30 januari.

Därför beslutade en enig rätt idag att hon även ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Frågan är om det var en kallblodig, planerad attack, eller om det var ett bråk som spårade ur.

Klart är i alla fall att den mordåtalade kvinnan plockat på sig en kniv i köket, i syfte att skrämma 18-åringen att låta bli en kompis’ pojkvän.

Men sedan går åsikterna om vad som hänt isär.

Enligt den 18-åriga kvinna som överlevde knivattacken har 23-åringen helt oprovocerat plockat fram en förskärare ur väskan och knivhuggit 18-åringen i halsen.

När 18-åringen ropade på hjälp, och den 20-åriga lägenhetsinnehavaren kom in i rummet blev även hon knivskuren i halsen. Hon dog på golvet, inför sin 18-åriga kamrat.

Under kammaråklagare Leif Johanssons slutplädering idag berättade han återigen om den mördade kvinnans dödskamp. Då grät de anhöriga och vänner förtvivlat i rättssalen.

Leif Johansson vill att den 23-åriga hebykvinnan ska dömas till livstids fängelse, om hon inte är så sjuk att hon ska dömas till vård.

Den 23-åriga hebykvinnans försvare, advokat Per-Ingvar Ekblad, anser att hans klient ska dömas för vållande till annans död och vållande till kroppskada, inte för mord och mordförsök.

Enligt Ekblad har kvinnan inte haft något uppsåt att döda; det var ett bråk som spårade ur, och kvinnan tvingades försvara sig med kniven.

Nu ska 23-åringen alltså genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, och därefter återupptas tingsrättsförhandlingarna.