Historiskt handslag Kina - Taiwan

Ett historiskt handslag, så beskrivs mötet i Peking mellan Taiwans oppositionsledare Lien Chan och Kinas president Hu Jintao. Det kan innebära att den spänningen mellan Kina och Taiwan minskar.

– Många av de yngre kineserna är helt enkelt intresserade av ekonomiska relationer, säger Niklas Swanström, forskare och Kinakännare vid Uppsala universitet. De äldre var för ett enat Kina och de medelålders har varit mer försiktiga men de unga ser ekonomiska möjligheter helt enkelt.

Det var just starkare ekonomiska band som diskuterades på mötet i Peking. Oppositionsledaren Lien Chan och president Hu Jintao bestämde sig för att verka för en gemensam marknad, vilket bland annat skulle kunna innebära tullättnader för taiwanesiska och kinesiska varor.

Första besöket sedan 1949
Det är första gången sedan inbördeskriget 1949 som en ledare för Kuomintangpartiet besökt det kinesiska fastlandet.

I Taiwan har regeringsföreträdare nu kallat Lien för förrädare och efter mötet uttryckt besvikelse över att Taiwans självständighet inte diskuterades. Lien sa istället att status quo med separata regeringar i Peking och Taipeh utan formell självständighet för Taiwan är bra.

Tidigare har regeringspartiet motsatt sig starkare ekonomiska band med Kina eftersom det skulle innebära ökat kinesiskt inflytande

Militärt hot
Militärt är Kina är ett reellt hot mot Taiwan. Hundratals missiler på det kinesiska fastlandet pekar mot Taiwan och Kina genomför ständigt invasionsövningar med sin armé och om mötet mellan Lien och Jintao verkligen leder till avspänning är svårt att sia om.

– Det är ju trots allt oppositionen som framför de här åsikterna och inte den sittande regeringen, Så frågan är om regeringen försöker framställa Kuomintang som landsförrädare eller försöker rida med på den här vågen. Det är en öppen fråga, säger Niklas Swanström.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se