Polisen tar tillbaka uppgift om attack mot moskén

0:56 min

Just nu finns ingenting konkret som tyder på att moskébranden i Eskilstuna är anlagd. Polisen tar tillbaka uppgifterna om att någon skulle ha kastat in ett föremål som startat branden.

– Det var en muntlig uppgift som yttre befäl fått på plats, strax efter branden, säger Lars Franzell, förundersökningsledare vid Eskilstunapolisen.

Det var Franzell själv som i går som kommenterade uppgifterna för P4 Sörmland. Han sade då att det kommit in vittnesuppgifter som bekräftar att någon, utanför lokalen, skulle ha kastat in ett föremål genom en glasruta.

– När det uppstår den här typen av händelser, och såhär mycket människor på plats, så uppstår kaos. Det kan finnas något vittne som kan bekräfta hur det ser ut, men vi har inte fått tag i det vittnet än, säger Franzell till Ekot i dag.

Uppgiften om det obekräftade vittnesmålet, som byggde på att någon skulle ha sett någon kasta in något, kom ut av ett misstag. Under fredagseftermiddagen står polisen kvar i läget där det inte finns något konkret bevis på att branden skulle vara en attack mot moskén.

Nu går arbetet vidare med att försöka ta reda på vad som egentligen orsakat den våldsamma branden. Polisen utesluter inte att det kan röra sig om en riktad attack, men arbetar brett med den tekniska utredning som pågår.

– Om hundarna markerar någonting i morgon, då kommer teknikerna att ta prover som skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium. I så fall kommer de få avgöra om det finns material som exempelvis bensin eller brandfarliga vätskor.