Inget extraval - blocken överens

4:41 min

Det blir inget extraval. På en presskonferens tidigare i dag meddelade regeringen och Alliansen att de nått en överenskommelse som gör att det ska bli lättare att regera som minoritetsregering. I och med detta ställs extravalet i mars in. 

En som välkomnade dagens besked var socialdemokratiska civilminstern Ardalan Shekarabi från Knivsta:
– Det känns bra. Det är bra för landet, det skapar stabilitet och det är viktigt för Sveriges utveckling. Det är viktigt för Sveriges regeringar att kunna få igenom sina budgetförslag. De flesta människor förknippar Sverige med stabilitet och ansvarstagande och det är ju också det som varit vår framgångssaga. Det har handlat mycket om samverkan och stabilitet.

Nu måste ni regera med en alliansbudget, vad säger du om det?
– Det finns förutsättningar att ändra en del i den kommande vårbudgetpropositionen enligt den här överenskommelsen. Det går att hantera.

Socialdemokratiska kommunalrådet Agneta Gille håller med:
– Det är bra att det inte blir ett extraval.

Man kan tycka att det är en sen överenskommelse?
– Det är sent, men det har varit mycket förhandlande och dessutom fanns det ett försök att få fira jul, men förhandlingarna har pågått länge, det var mycket att sy in i detta och det var bra att det kom ett besked nu.

Centerpartiets riksdagsledamot Solveig Zander är också positiv:
– Jag tror det kommer att ge lugn och ro i Sverige. Jag tror inte att svenska folket vill ha det så oroligt som det varit de senaste tre månaderna. Det har ju visat sig att många företag och börsen varit oroliga, och även vårat rykte utomlands har skadats.

Är det här en överenskommelse som gjorts för att minska Sverigedemokraternas möjlighet att påverka politiken?
– Nej så är det ju inte. Det här handlar inte om dem. Det handlar om att få lugn och ro i Sveriges regeringsbildning, för vi har ju haft majoritetsregeringar väldigt sällan.