SD lämnar in misstroendeförklaring mot Löfven

1:12 min

Sverigedemokraterna ska lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Löfven. S-ledaren är inte trovärdig som statsminister, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Ekot.

-- Det kommer väl bli aktuellt nu. Vi har inget förtroende för statministern. Det är väldigt många besked, och det här sista är väl egentligen bara det sista i raden, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, till Ekot.

Misstroendeförklaringen kommer att lämnas in under veckan då riksdagen öppnar i januari 2015. Sverigedemokraterna menar att överenskommelsen mellan Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet strider mot en av grundprinciperna i ett demokratiskt samhälle, säger Kinnunen till Ekot:

– Vi har ju en statsminister som ger en massa besked och ändrar sig stup i kvarten. Det blir nu ännu tydligare att SD är Sveriges ledande oppositionsparti.

Att Sverigedemokraterna kommer begära en omröstning om misstroendeförklaring kommer dock inte påverka det politiska läget. Inget av allianspartierna kommer rösta för den, och misstroendeförklaringen kommer således inte att gå igenom.

SD:s partisekreterare och riksdagens andre vice talman, Björn Söder, menar ändå att förtroendet för Löfven är förbrukat nu.

– Först sade han att han inte skulle regera vidare på en borgerlig budget. Sedan sade han att han skulle utlysa extraval. Han backar på punkt efter punkt, då menar vi att det inte finns något förtroende för honom som statsminister, säger Söder till Ekot.

Vad spelar det för roll för Sverigedemokraterna att det nu inte blir något extraval?

– Vi hade ambitionen att göra extravalet till en folkomröstning om svensk invandringspolitik, eftersom att det är ödesfrågan för hela Sverige. Nu har man berövat den möjligheten, säger han och fortsätter:

-- Jag tror i och för sig att svenska folket förstår situationen där man nu inte låter svenska folket säga sitt i en så avgörande fråga.