Blocken överens: Extravalet ställs in

3:50 min

Det blir inget extraval i mars nästa år. Det var beskedet när regeringspartierna och allianspartierna kallade till pressträff i förmiddags för att presentera en överenskommelse som ska göra det möjligt för en regering i minoritet att regera.

-- Med den här överenskommelsen som nu gör det möjligt för sittande regering att få igenom sin budget från och med vårproppositionen i april så kommer regeringen inte att fatta något beslut om extraval. Det är inte aktuellt helt enkelt längre, sade statsminister Stefan Löfven vid presskonferensen. 

Det var strax före jul som ryktet kom i svang om att de borgerliga allianspartierna och regeringspartierna satt i förhandlingar som skulle kunna leda till att extravalet i mars inte skulle komma att bli av. I dag kom det definitiva beskedet.

De fyra allianspartierna har kommit överens med regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna om det de kallar decemberöverenskommelsen. Den innebär följande:

1) Den statsministerkandidat som har det största regeringsunderlaget ska släppas fram - det innebär i praktiken att de rödgröna partierna får sluta att rösta emot en borgerlig statsministerkandidat som de tidigare gjort.

2) En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Det innebär att oppositionen lägger ner sina röster om det behövs för att regeringens budget ska röstas igenom i riksdagen.

3) Det ska inte vara tillåtet att bryta ut delar ur budgeten som de rödgröna ihop med Sverigedemokraterna gjorde när det gällde gränsen för när man ska betala statlig skatt.

4) Alliansen och de rödgröna ska samarbeta i framförallt tre områden, det är försvars- och säkerhetspolitiken, energi och pensionsuppgörelsen - vilket ju i praktiken innebär att Miljöpartiet får vara med i den blocköverskridande pensionsgruppen som allianspartierna inte gick med på före jul.

Statsminister Stefan Löfven är nöjd med överenskommelsen:

– Det är båda parter som inser att det naturligtvis är bättre att vi har spelregler för möjligheten för en minoritetsregering. Nu har vi ett nytt politiskt läge och då har vi anledning att ta fram en överenskommelse, och det är en bra överenskommelse.

Du lovade väljarna att inte regera på någon annans budget, och nu är det ändå just det du kommer att göra fram till vårbudgeten?

– Det hinner gå några månader på det nya året. Vi kommer att börja direkt efter årsskiftet med vårpropositionen. Det kommer att vara vår ekonomiska politik, och den kommer att läggas fram i april. Sedan har jag även 2016, 2017 och 2018 att lägga fram vår ekonomiska politik, så det är klart att det är ett framsteg, säger Stefan Löfven till Ekot.

Kommer Vänsterpartiet att vara med i er vårbudget?

– Vi kommer att prata med Vänsterpartiet om kommande vårbudget, ja.

Även de borgerliga partiledarna var nöjda och menade att det i själva verket är statsministern som har lyssnat på Alliansen. Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att överenskommelsen är ett besked om hur Sverige ska kunna styras stabilt framöver.

– Jag tycker det är bra att Stefan Löfven har lyssnat på Centerpartiet och Alliansen i det här läget, säger hon.

Blivande moderatledaren Anna Kinberg Batra betraktar uppgörelsen på ett liknande sätt:

– Som en viktig överenskommelse för att Sverige ska kunna regeras under ordnade former, under lång tid framöver även efter nästa val. Det är viktigt. Sedan ska vi i Alliansen fortsätta förklara varför det är vår ekonomiska politik som ska göra Sverige starkare.

Vi hör Moderaternas blivande partiledare Anna Kinberg Batra, Folkpartiets Jan Björklund,

Kristdemokraternas Göran Hägglund ser överenskommelsen som avgörande för att få till en plattform för det svenska politiska arbetet.

– Sverige ska kunna få nya regeringar. Sverige ska kunna besluta om budgetar i ordnade former, men vi ska också kunna ha fortsatta politiska konflikter om sådant som rör skatter, företagets vilkor och landsbygdspolitik bland annat.