Inget nyval - blocken överens

5:15 min

De blir inget extraval i vår. Det står klart efter att regeringen och allianspartierna kommit överens om hur det ska bli lättare för en minoritetsregering att regera. Men statsminister Stefan Löfven säger att han inte ångrar sitt beslut tidigare om att utlysa nyval.

– Det var helt rätt beslut. Nu är jag glad att vi har nått den här överenskommelsen. Jag är helt övertygad om att det är det bästa för Sverige att vi både hittar regler för hur budgeterna ska hanteras, att en minoritetsregering kan få igenom sin budget och att vi också pekar ut tre viktiga samarbetsområden för samtal, säger Stefan Löfven.

Det är från och med i vår då regeringen lägger sin vårbudget och fram till och med valdagen 2022 som den här Decemberöverenskommelsen ska gälla. Den 18 december började förhandlingarna - i nio dagar höll den på, ledd av först finansminister Magdalena Andersson och sedan näringsminisiter Mikael Damberg ihop med företrädare för  alliansen.

Först igår var det klart och presenterades för partiledarna. Vilken sida som faktiskt tog initiativet till det här finns det olika uppgifter om, och Stefan Löfven ger inget svar på det.

– Det har funnits samtal mellan partier i olika konstellationer. Självfallet blir det så i en så konstig parlamentarisk situation som vi hade. Den historiebeskrivningen kan man göra på många olika sätt. Jag tycker att det är viktigare att vi koncentrerar oss på vad vi faktiskt kommit överens om, säger statsministern.

Och den här överenskommelsen står på två ben; det ena handlar om hur en regering i minoritet ska kunna regera. Det innebär följande:

1) Den statsministerkandidat som har det största regeringsunderlaget ska släppas fram - det innebär i praktiken att de rödgröna partierna får sluta att rösta emot en borgerlig statsministerkandidat som de tidigare gjort.

2) En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Det innebär att oppositionen lägger ner sina röster om det behövs för att regeringens budget ska röstas igenom i riksdagen.

3) Det ska inte vara tillåtet att bryta ut delar ur budgeten som de rödgröna ihop med Sverigedemokraterna gjorde när det gällde gränsen för när man ska betala statlig skatt.

4) Alliansen och de rödgröna ska samarbeta i framförallt tre områden, det är försvars- och säkerhetspolitiken, energi och pensionsuppgörelsen - vilket ju i praktiken innebär att Miljöpartiet får vara med i den blocköverskridande pensionsgruppen som allianspartierna inte gick med på före jul.

Anna Kinberg Batra som är föreslagen som partiledare för Moderaterna ger allianspartierna äran för att ha drivit på de här förändringarna.

– Vi var tydliga i valrörelsen, vi var tydliga efter valet och vi var också tydliga på mötet hos Stefan Löfven på kvällen den 2 december om att vi behöver komma överens om formerna för hur Sverige ska styras. Jag tycker att det är viktigt och bra att vi har nått den här överenskommelsen nu. Det ger stabilitet och ordning och reda oavsett vem som vinner nästa val. Sedan ska vi i alliansen fortsätta förklara varför det är vår ekonomiska politik som skulle göra Sverige starkare, säger Anna Kinberg Batra.

Men överenskommelsen handlar också om det politiska innehållet. Det är det andra benet. Tre områden pekas ut där allianspartierna ska samarbeta med de rödgröna: det är försvars- och säkerhetspolitiken, energipolitiken där partierna börjar förhandla i en energikommission i februari och pensionsgruppen.

Miljöpartiet får alltså vara med i gruppen något som allianspartierna ogillade så mycket att deras företrädare tågade ut ur mötet före jul. Åsa Romson är vice statsminister och en av Miljöpartiets språkrör.

– Det är ju viktigt att man kan delta fullt ut som parti särskilt när man är i regering kring de långsiktiga frågorna kring svenska pensioner, säger hon.

Den här överenskommelsen gör det också möjligt för framtida alliansregeringar att regera i minoritet.

– Nu har vi hittat en överenskommelse för hur vi ska kunna styra Sverige stabilt framåt. Jag tycker att det är bra att Stefan Löfven har lyssnat på Centerpartiet och alliansen i det här läget, säger Centerpartiledaren Annie Lööf.

– Om vi vinner valet nästa gång eller om vi tillträder efter någon kris här så måste också en alliansregering kunna gå igenom sin budget. Då är ju problemet att ett vågmästarparti har sagt att de kommer att fälla alla budgetar, säger Folkpartiets Jan Björklund.

Hur stor roll har Sverigedemokraterna spelat i att ni har närmat er varandra?

– De har ju spelat roll så tillvida att den praxis som har gällt för beslutsfattande i riksdagen under decennier upphävdes när partier inte längre röstar enligt sin egen övertygelse utan röstar för att ställa till det, säger Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare.

I ett försök att testa hur mycket opposition allianspartierna egentligen är efter den här överenskommelsen, säger Sverigedemokraterna att de nu kommer att begära en omröstning om misstroendeförklaring mot statsministern.

– Först och främst sade han att han inte skulle regera vidare på en borgerlig budget. Sedan sade han att han skulle utlysa extraval. Han backar på punkt efter punkt och då menar vi på att det inte finns något förtroende för honom som statsminister. Det bekräftar också att det bara finns ett enda oppositionsparti idag och det är Sverigedemokraterna, säger partisekreterare Björn Söder.

Men alla Allianspartierna säger att de kommer att rösta nej till den här misstroendeförklaringen. Och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ser Sverigedemokraternas utspel som ett sista desperat försök att få inflytande. Själv tycker han att överenskommelsen är bra eftersom regeringen kommer att fortsätta ha budgetförhandlingar med Vänsterpartiet

– Jag tycker att det är bra att vi står fria från överenskommelsen och ändå har vi stort politiskt inflytande. Vi kommer att kunna rösta emot en borgerlig statsministerkandidat om olyckan kommer att vara framme och det tycker jag är viktigt att man kan göra, säger Jonas Sjöstedt.