Putin lovar palestinier rysk hjälp

Ryssland lovar palestinierna hjälp med säkerhetsfrågor och teknisk utrustning. Det sa president Vladimir Putin på sitt första besök i det palestinska högkvarteret i Ramallah. Ett besök som varade nästan hela dagen och var mycket uppskattat av palestinierna.

Militärorkestern gick i takt, den röda mattan var längre än i Israel och presidenten Vladimir Putin hedrade den avlidne palestinske presidenten Yassir Arafat genom att lägga ned en krans – en vänskaplig gest som både Tony Blair och Condoleezza Rice undvek vid sina besök i Ramallah.

Bara den ryska nationalsången svajade falskt. Annars var president Putin en välkommen gäst med en skock Putinanhängare som skanderade: Putin Putin! utanför de höga murarna till det palestinska högkvarteret i Ramallah.

Långt möte
Mötet mellan president Mahmud Abbas och president Putin varade nära två timmar, betydligt längre än planerat.

Efteråt lovade Putin både teknisk assistans, kommunikationsutrustning, helikoptrar och stöd till palestinska myndigheten att träna säkerhetsstyrkorna. Palestinier försågs tidigare med sovjetiska och ryska vapen.

Israel har protesterat mot en rysk plan att sälja pansarbilar till palestinierna. Vid mötet på fredagen nämndes inte specifikt några pansarbilar.

– Vi kan inte vänta oss att president Abbas ska kunna bekämpa terrorism med stenar, sa Putin och lovade också att allt ska ske öppet och därför inte skapa oro på den israeliska sidan.

Frågor om Iran
Även idag kom frågan om Iran upp, en av de regisserade ryska reportrarna ställde frågan som Putin ville ha.

– Ryssland vet väl vad kärnkraft kan ställa till. Vi har haft Tjernobyl, vi vill inte annat än att ge Iran modern fredlig kärnkraft och vi är inte ute efter att sprida kärnvapen, sa presidenten.

Maria Persson Löfgren, Ramallah
maria.persson_lofgren@sr.se