Svensk kvinna minister i irakisk regering

Häromdagen blev det klart vilka som ska sitta i den irakiska regeringen, över 30 ministrar ska styra landet. En av ministrarna är Narmin Osman som är svensk medborgare efter att ha bott länge i Sverige.

– Jag hade en livsmedelsaffär på Södermalm i Stockholm, berättar Nermin Osman.

Nermin Osman kom till Sverige 1984. Hon bodde i Stockholm och hade en livsmedelsaffär. Trots att det var 13 år sedan hon flyttade härifrån känner hon sig ändå svensk.

Stor makt i Irak
Nermin Osman blev i torsdags utnämnd till miljöminister och tillförordnad människorättsminister i den irakiska regeringen. Från att ha jobbat i en livsmedelsaffär i Sverige är hon idag en av de mäktigaste kvinnorna i Irak.

Hon säger att vägen dit har varit lång. Efter flytten från Sverige blev hon utbildningsminister i den kurdiska regeringen i norra Irak och senare kvinnominister i Iraks interimistiska regering. Men att vara minister i Irak är ett farligt jobb. I förra veckan utsattes hon för ett attentat.

Det var när hon var på väg till jobbet som en fjärrstyrd bomb exploderade framför bilen. Hon säger att lyckligtvis var det ingen i bilen som skadades.

Säkerheten viktigast
Nermin Osman säger att den viktigaste frågan är säkerheten, utan den kan de inte göra sitt jobb. Men hon brinner också för kvinnofrågan. Och när 30 procent av parlamentet består av kvinnor har de möjlighet att påverka sin situation.

Narmin Osman säger att även om jobbet innebär många risker så är hon inte rädd. För om inte hon eller hennes kolleger gör det, hur ska man då bygga upp det nya Irak?

Sukran Kavak, P3 Front
sukran.kavak@sr.se