
Slut för butiksförpackat kött
Merparten av landets Ica-butiker har slutat stycka och packa kött i butik. Sedan ett par månader tillbaka levereras färsen och biffen istället färdigpackad från en ny stor centralanläggning i Västerås.
För att klara de långa transporterna packas köttet i konserverande livsmedelsgas, berättar Erik Gumabon, vd på svenska Hilton Food som driver anläggningen i partnerskap med Ica.
Gasen mer än fördubblar hållbarheten, till exempel för köttfärs:
– Den här har vi en hållbarhet på åtta dagar på, visar han i förpackningshallen.
Nybyggd anläggning
Den nybyggda förpackningshallen för Icas butikskött är stor som en fotbollsplan och innebär 400 nya jobb i Västerås. Allt i anläggningen är nytt, rostfritt och doftlöst utom desinfektionsmedlen, och hygienrutinerna är på laboratorienivå.
Jättelika rörledningar, köttskruvar och rullband korsar hallen i en robotstyrd köttdans.
Hilton Foods vd Erik Gumabon visar hur nymalda klumpar av köttfärs matas fram ur halsen på dinosauriestora köttskruvar och faller ner i den automatiska brosk- och benbitsavskiljaren. Färsen är rejält grovmalen.
– Vi har försökt att hitta en nivå som är både matkvalitetmässigt och smakmässigt bra, men också i kombination med en effektiv och bra produktion, så att det inte blir för mycket bitar och fett i det.
Gas konserverar
Köttfärsen fortsätter förbi mätapparatur och bildskärmar in i en ny maskin som plastar in 42 gasfyllda paket i minuten. Konserveringsgasen består av syrgas och koldioxid och får köttet att hålla upp till fyra gånger längre än normalt.
– Vi drar ur luften i paketen och så ökar vi syremängden till 80 procent och 20 procent koldioxid. Det är det som gör att den har den hållbarhet den har. Livsmedelsgasen används ju i både kött- och charkindustrin.
Ursprunget kan spåras
Vad den ultramoderna förpackningsanläggningen i Västerås har kostat är hemligt. Men redan produceras här 500 ton färdigpackad lövbiff, hamburgare och köttfärs i veckan och körs ut till 80 procent av landets ICA-butiker från Kiruna till Ystad.
Ica hoppas på jämnare kvalitet, längre hållbarhet och högre vinster, bland annat blir butikstyckarna överflödiga. Men bakom ligger också nya EG-krav på spårbarhet hos kött.
– Om någonting skulle hända har vi full spårbarhet och kan se vilka gårdar det kommer ifrån, säger Erik Gumabon.
Varifrån kommer köttet? Är det alltid svenskt?
– Det är inte alltid svenskt, tyvärr är vi inte självförsörjande på vare sig nöt- eller gris i Sverige, så för att möta konsumtionen så måste vi importera.
Strukturomvandling
Centralpackat kött innebär den största strukturomvandlingen hittills i köttbranschen. Andra stora matkedjor som Coop och Axfood följer redan Icas exempel.
Vill då vi konsumenter köpa köttfärs som rest uppåt 36 timmar i lastbil, förpackat i konserveringsgas? Ja, det menar Erik Gumabon.
– Vi har ju förberett det här under fyra års tid och vi visste ju att konsumenterna skulle ha funderingar på hållbarheten. Vi visste att de skulle ha funderingar på grovheten på färsen. Men vi tror också att det är mycket av en informationssak och utbildningssak. Vi lär konsumenten varför det är så på ett enkelt sätt, helt enkelt, säger Erik Gumabon.
Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se