Dana Ingesson - konstnären bland stjärnorna

10 min

Dana Ingesson från Tidaholm ställde ut sin konst i Louvren i Paris tidigare i oktober. Krossat glas gjorde dock att utställningen fick en mardrömsstart.

– Mina besökare stannar ofta upp och frågar "Vad är det för teknik? Akryl eller olja?", säger Dana. Då svarar jag att det är akvarell och de blir alldeles förvånade. Jag har minsann mina hemligheter. Inga penslar, utan palettkniv.

Konsten hänger överallt i huset. Det är en central del som skapar en rofylld känsla och plockar fram mystiken - det lite hemliga. Danas akvarelltavlor inbjuder mig som betraktare.

– Jag vill att betraktaren ska känna av tavlan, för att senare komma tillbaka och upptäcka något nytt. Egentligen vill jag berätta någonting, jag använder mig av färg, vatten och papper - det är mina ord.

Dana kommer ursprungligen från Tjeckien. Dana uttrycker en speciell och kärleksfull relation till huvudstaden Prag. 

En viktig inspiration för Dana är artisten Janis Joplin. Med henne i öronen kan skapandet sträcka sig hur långt som helst. Och målandet har alltid funnits med i Danas liv. Men allting tog fart på allvar för cirka 15 år sen, då hon började upptäcka tavlornas vitalitet.

– Jag vill att mina tavlor lever, säger hon. De ska inte vara statiska. Jag vill inte styra dig som betraktare, men du måste ge tavlorna tid.

I oktober reste Dana till Louvren med sin man Ulf för att ställa ut sex tavlor på världens mest besökta museum: Louvren i Paris. Med sig hade hon bland annat verken Tulip Blues, Blue Silence och Poem to a horse.
Men väl nere i Paris gjorde hon en fasansfull upptäckt...

– Där inträffade ett mardrömsscenario. Jag packade inte upp mina tavlor med en gång utan väntade ett tag. På morgonen när vi skulle mötas vid Louvren så öppnar jag bagageluckan och hör ett klinkande ljud. Då fick jag kalla kårar och öppnade försiktigt luckan, där ser jag glassplitter på tavlan Blue Silence.

– Jag fick ta upp min laptop och snabbt som attan söka efter alla möjliga glasmästare i Paris. Så jag hoppade in i en taxi och åkte till andra sidan av Paris där jag fick reda på att det var ett bra ställe. För att då göra en lång historia kort så var jag tillbaka på hotellet en halvtimme innan vi skulle ställa ut på Louvren, så vi hann!

Dana har en studio full med anteckningar, färgburkar och staffli med mera. Men själv säger hon att hon kan lägga beslag på hela huset ibland som då får vara verkstad för måleriet.
Och i början så var det Dana som fick hanka sig fram och fråga ifall hennes konst kunde vara med på olika lokala utställningar. Men successivt har det blivit ombytta roller.

– Efter att jag hade ställt ut på Louvren så har situationen ändrats, säger hon. Nu är det andra som hör av sig till mig och vill att jag ska ställa ut.

Dana har fyra utställningarna som redan är inplanerade under 2015. Bland annat kommer hon till sommaren att åka hon till Monaco för att visa upp sin konst på den stora utställningen Art Monaco.