Lynndie England erkänner brott

Den amerikanska soldaten Lynndie England kommer att erkänna sig skyldig till ett flertal av åtalspunkterna mot henne för övergreppen i Abu Ghraib-fängelset i Irak. Det uppger hennes advokat.

Lynndie England den 22-åriga kvinnliga amerikanska fångvaktaren vid Abu Ghurayb-gängelset i Bagdad som sexuellt förnedrade nakna irakiska fångar kommer på mändag att erkänna sig skyldig uppger hennes advokat.

Det finns bilder man sent glömmer. Menige Lynndie England flinande bakom nakna irakiska fångar liggande i en pyramid, med en cigarett i mungipan pekande på fångarnas blottade könsorgan eller hållande en liggande naken huv-försedd fånge i koppel är sådana bilder.

Rättegången hålls i Texas
Rättegången mot Lynndie England ska börja på tisdag i Fort Hood i Texas.

Hennes advokat Rick Hernandez uppger för nyhetsbyrån AP att England nu kommit överens med åklagaren att erkänna sig skyldig till sju av nio åtalspunkter. Därmed reduceras det maximala fängelsestraffet från 16,5 år till 11 år.

Lynndie England var en av sju reservister från det 272:a militärpoliskompaniet som på nattskiftet i Abu Ghurayb roade sig med sadistiska övergrepp på irakiska fångar.

Lynndie Englands pojkvän Charles Graner har tidigare i åt dömts till tio års fängelse för sin ledande roll i misshandeln.

Inspektör har friats
I USA har många menat att ansvaret för övergreppen liksom många andra fall av tortyr och dödsfall bland fångar i Irak ytterst beror på uppluckringen av reglerna för behandling av krigsfångar som Vita Huset gjort.

Så sent som häromdagen friades dock Pentagons inspektörer general Richardo Sanchez från ansvar för missförhållandena.

Sanchez har dock inte erhållit sin fjärde generalsstjärna vilket en del tolkar som en markering av att Sanchez borde ha gjort mer.

Den amerikanska armén har också meddelat att man inom kort kommer att utfärda nya detaljerade förhörsregler som understryker vikten av att behandla krigsfångar humant.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se