Snabbtåg till Arlanda hellre än flygplats i Västerås

2:14 min

Företag i Västerås vill hellre ha bättre kommunikationer till Arlanda än en flygplats i Västerås.

Flygplatsen går med förlust, men ska vara kvar. Det kom den styrande majoriteten i Västerås, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna överens om efter valet.

Men trots att Västerås stad betalar mellan 20 och 25 miljoner varje år för att flygplatsen ska överleva så verkar inte företagen i Västmanland ha någon direkt nytta av den.

Mats Holmberg är ansvarig för Public Affairs på ABB Sverige, som har sitt huvudkontor i Västerås och han säger att flygplatsen i Västerås inte är viktig för dem:

– För oss är den inte särskilt viktig ur den aspekten. Vi använder de resesätt som finns tillgängliga och det är resande via Arlanda.

Mats Holmberg får medhåll från andra företag i Västmanland. Handelskammaren Mälardalen är en näringslivsorganisation som företräder företag i Örebro- och Västmanlands län. Och där säger vd Christina Hedberg att i Örebro län finns det starka röster för fler flyglinjer från Örebro flygplats men de rösterna finns inte i Västmanland. Här pratas det mer om snabbtåg till Arlanda, och det är något som Mats Holmberg på ABB också efterlyser:

– Eftersom vi flyger mycket ifrån Arlanda och är beroende av den buss som finns och även taxi, så är det klart att vi skulle önska oss ett snabbare transportmedel till Arlanda och ett snabbtåg är ju hållbart idag ur miljösynpunkt.