
Amir lagar torskrygg till nyårsfesten
Vår radiokock Amir Kheirmand bjuder på Torskrygg med lyxiga tillbehör till nyår. Till efterrätt blir det både Creme Brulee med hallon och Mjölkchokladpannacotta med hallon. Här hittar du recepten.
Stekt torskrygg med lyxiga tillbehör
4 portioner
4 bitar torskrygg á 150 gram
1 näve räkor, skalade
600 gram potatis, fast, kokt, skalad
1 näve dill
2 msk gräslök, finhackad
50 gram storkornigt rom, typ forellrom
Smör
Salt & peppar
Smörsås
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
2 msk charlottenlök, finhackad
250 gram smör, rumsvarmt, delad i tärningar
salt
Instruktioner:
-
Se till så att alla ingredienser är preppade enligt instruktionerna ovan.
-
Börja med smörsåsen genom att koka ihop vin, vinäger och lök tills 3 matskedar av vätskan är kvar. Se till att du har låg värme på spisen och vispa i smörklickarna. Smaka av med salt och mixa såsen. Håll såsen varm tills det är dags för servering.
-
Smörstek torskryggen i ordentligt med smör tills 52 grader i innertemperatur.
-
Skiva potatisen och lägg i en skål, lägg i räkorna, gräslöken och häll på såsen. Rör om försiktigt.
-
Lägg upp på en tallrik, lägg på torsken, klicka över forellrom och toppa med dill.
Creme Brulee med hallon
6 portioner
4,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 näve färska hallon
Råsocker
Instruktioner:
-
Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön. Ställ åt sidan och låt svalna.
-
Blanda ihop äggulor och socker med en slickepott och blanda med den kalla gräddmjölken.
-
Häll upp i bruleeformar och baka i ugnen på 95 grader i 1 timme. Skaka lite på formen för att se om smeten har satt sig.
-
Ta ut formarna och låt svalna i kylen minst 3-4 timmar, men gärna över natten.
-
Ta ut formarna, strö över råsocker så att hela bruleen täcks och bränn sedan av dem.
- Toppa med hallon och servera.
Mjölkchokladpannacotta med hallon
6 portioner
150 gram mjölkchoklad
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk socker
1 näve hallon
Instruktioner:
-
Finhacka chokladen.
-
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
-
Skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp. Ta av kastrullen från värmen och lägg i gelatinblad, socker och den finhackade chokladen. Rör om ordentligt och häll upp i 6 glas eller formar. Låt det svalna, sätt sedan plastfilm på formarna och ställ i kylen 6-8 timmar.
-
Toppa med hallon och servera.