Vill hitta vägar för att hantera arvet av rasbiologin

0:52 min

Åvdåsvásstádus - Ansvar, avkolonisering, helande är ett av projekten som fått stöd från Sametingets kulturnämnd. Syftet är att synliggöra rasbiologin i svensk och samisk historia.

Det är May-Britt Öhman, forskare vid Uppsala Universitet, som är mottagare av bidraget på 110 000 kr .

 - åvdåsvásstádus Ansvar, avkolonisering, helande. Det är dels en vetenskaplig konferens som kommer hållas 22 januari på Uppsala Universitet, och sen en uppföljnings antologi om rasbiologi. Både det fysiska i form av bilder och kvarlevor finns kvar från tidigare rasbiologiska studier. 

Hon hoppas på projektet ska leda till att den rasbiologiska delen av svensk och samisk historia ska vara en naturlig del i utbildning på alla nivåer, för att både kritisera och läka det som hänt. Projektet hoppas hon ska leda till just svar på hur man ska hantera arvet.   

- Det är väldigt tungt att jobba med, det är så mycket smärta som ligger i det här. Jag har funderat mycket kring det, hur jobbar man med den här smärtan och det här traumat, för det blir personligen tungt också, säger forskaren May-Britt Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio