Malmö

Vräkning kan ha lett till sprängdåd

0:57 min

Polisen tror fortfarande att bakgrunden till sprängningen mot bostadsbolaget Victoria Parks kontor på Herrgården på julafton är vräkningar som har genomförts i området. Tre personer är nu misstänkta i utredningen.

På eftermiddagen i dag höll polis och åklagare en presskonferens för att ge en bild av läget i utredningen. Stefan Sintéus, som sedan i början av december är polismästare i Malmö gav en bild av hur den sociala oron på Herrgården har ökat under hösten. Enligt honom beror oron på ett tiotal personer där de flesta är grovt kriminellt belastade. De tre som är misstänkta för sprängdådet på julafton är kopplade till dem.

– Vi talar om ett fåtal individer som är tungt kriminellt belastade som skapar den här oron, främst i Herrgården. De är dåligt organiserade och tyvärr använder de personer i sin verksamhet som inte är så gamla, säger polismästare Stefan Sintéus.

I den grupp av personer som polisen tittar på i utredningen finns folk som har berörts av vräkningar.

Den 27 december häktades en 15-årig pojke, misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Han är skäligen misstänkt, vilket är den lägre graden av misstanke. I söndags anhölls två män, 19 respektive 38 år gamla. De är misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse "tillsammans och i samförstånd med annan", men på en högre grad av misstanke: sannolika skäl. Alla tre nekar till brott. Både 15-åringen och 19-åringen förekommer också sedan tidigare i en utredning om grovt vapenbrott.

Vice chefsåklagare Jenny Lindell som är en av de två förundersökningsledarna anser inte att det går att säga i dag vem eller vilka av de tre som nu är frihetsberövade som kan misstänkas bära störst ansvar för sprängningen.

– Nej, det kan jag inte säga idag, peka ut någon som mer aktiv än någon annan. Jag kan bara säga att den synen vi har på dem i dag är att alla tre är lika mycket gärningsmän. De har lika stor del i den här sprängningen, säger Jenny Lindell.

Polisen utesluter inte heller att det kan finnas ytterligare gärningsmän. Den 15-årige pojken sitter häktad till på lördag. Senast i morgon måste Jenny Lindell besluta om hon ska begära häktning även av de två anhållna männen.

Den tekniska utredningen kring hur sprängningen gick till är ännu inte klar. Polisen söker fortfarande efter personer som var på plats. Särskilt är man intresserad av att komma i kontakt med en person som var på plats när sprängladdningen detonerade och som man fått uppgift om av andra vittnen, men som man inte har någon identitet på ännu.

Sprängladdningen som detonerade vid kontoret hade stubintråd. Enligt Stefan Sintéus har en liknande metod använts förut, till exempel vid tidigare angrepp mot samma kontor, vid sprängningen av en bil på Thomsons väg den 20 december och vid sprängningen som förstörde tingsrättens entré på Rättscentrum på Porslinsgatan den 30 november. Han kan dock inte säga i dag om det därmed kan vara samma personer som ligger bakom alla händelserna.

– Nej, absolut inte, det måste vi utreda oss fram till.

Skulle det kunna vara så att det finns en metod som är känd av många olika personer?

– Det skulle också kunna vara så. Men vi tror inte på den teorin, utan det är ett fåtal individer som har kapacitet här, säger Stefan Sintéus.