Invandrare bidrar till minskat ungdomsfylleri

Ungdomsfylleriet på Valborg har mattats av sedan två bussar med nattvandrare började patrullera på stan j Örebro, för tre år sedan. Det menar Göran Sandahl, som är enhetschef för Fritid och ungdom i Örebro.

Bussarna med nattvandrare organiseras av föreningen SIMON, svenskar och invandrare mot narkotika och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. 
Valborgsmässoaftons rykte som en dag för ungdomfylla har mattats av på senare år. En rundringning till polisen, fritidsgårdarnas personal och socialen i Örebro visar att man räknar med en ganska lugn helg. Alkoholdrickandet bland unga ökar inte längre. Bland pojkar minskar det till och med.
Förra året förflöt kvällen väldigt lugnt i länet enligt polisen. Göran Sandahl som är enhetschef på fritid och ungdom i Örebro tror att det är nattvandrarna från SIMON och NBV som bidragit till lugnet. Han har lagt märke till att det är extra lätt att få föräldrar med bakgrund i andra kulturer att engagera sig.
Han tror att många som kommer från andra kulturer är mindre vana vid att myndigheterna tar ansvar för ungdomarna och därför kan vara bättre på att ta egna initiativ för att lösa problem.