Västerbotten

System för hållplatser fortfarande inte i drift

1:38 min

Länstrafiken köpte 2008 in ett realtidssystem som ska tala om exakt när bussen kommer till hållplatsen - men det är fortfarande inte i drift.

Realtidssystemet köptes in redan 2008 för 7,5 miljoner kronor men fortfarande i slutet av 2014 är det inte i funktion.

- Vi har aldrig varit närmare komma i mål än nu, säger Olof Sundelin, IT-chef på Länstrafiken.

I februari ska systemet testas i Umeå och förhoppningen är att det ska fungera till sommaren, men för länstrafikens bussar dröjer åtminstone till slutet av 2015.

Hur blev det då så här?

- Det är många faktorer i den frågan. Två viktiga saker, vi behövde byte trafkdatabas och vi behövde byta betalsystem, säger Olof Sundelin.

Nu fungerar både databas och biljettsystem sedan 2013, men trots det, fortfarande ingen realtid på busshållplatser eller i dator och mobil. Alltså att du får veta om bussen kommer enligt om den är för tidig eller kommer sent.

Nu måste man uppdatera realtidssystemet innan det kan fungera.

Samtidigt finns det ju världen över fungerande system, Göteborg Stockholm London och så vidare. Varför då inte köpa in ett system som bevisligen fungerar?

- Vi måste göra en upphandling, de som möter våra krav och har det billigaste priset måste vi ta.

Jo, men då ska det ju bli det billigaste priset, men med facit i hand så har vi köpt in ett system för 7,5 miljoner kronor som fortfarande sex år senare inte fungerar det kan ju inte bli billigt i längden?

- Nej så är det.

Lagarna säger en sak, men verkligheten visar ju här att om inte gjort en upphandling så hade det kanske blivit betydligt billigare än då i längden?

- Det är mycket möjligt, det är svårt att sia om, men det är mycket möjligt säger Olof Sundelin.