30 år sedan Vietnamkriget tog slut

På lördagen är det exakt 30 år sedan Vietnamkriget slutade och det firas just nu officiellt i Ho Chi Minh-staden. De unga bryr sig mer om den rekordsnabba ekonomiska tillväxten men veteranerna minns än.

Med bröstet fullt av medaljer är krigsveteranen Wu en av hedersgästerna vid dagens firande, hon passade på att titta på den stridsvagn som på lördagen för exakt 30 år sedan brakade igenom presidentpalatsets staket, därinne väntade den USA-stödde presidenten ängsligt på att få kapitulera till kommunisterna.

– Det var den lyckligaste dagen i mitt liv, vi vann mot USA för att vi var enade i kampen för vårt land, säger Wu, som under kriget fraktade vapen till fronten och blev svårt skadad.

Lite ilska bland människorna
Trots att runt tre miljoner vietnameser dog i kriget är det svårt att hitta någon ilska mot USA bland dem jag talar med, en skarp kontrast mot Kinas fortsatta ilska mot Japans övergrepp i Andra världskriget.

– Jag gillar verkligen amerikaner, de är så vänliga och jag hoppas de ska investera mer i vårt land, säger Len, som jobbar som revisor här i Saigon eller som den heter officiellt: Ho Chi Minh-staden, Vietnams ekonomiska huvudstad.

Få utländska dignitärer
Efter Vietnamkrigets slut kvarstod spänningar mellan de segrande kommunisterna och dem som stått på den USA-stödda sydsidan, i dag vädjade Vietnams ledare om försoning.

Kubas ledares bror, Raul Castro, är enda utländska gästen med hög profil och det har varit rätt glest i åskådarleden här på lördagen.

Måttligt intresse bland vietnameser
Några vietnameser jag talar med säger att de inte är så intresserade av dagens firande, en del utnyttjar ledigheten till att åka och bada vid havet i stället.

Till skillnad från tidigare firanden av krigsslutet så har man i år kraftigt tonat ner militärparader, missiler och stridsvagnar - Vietnams kommunistiska ledare säger att de inte vill vara triumferande utan nu i stället bygga vidare på de ekonomiska banden med USA och andra länder.

– Jag hoppas USA ska investera ännu mer i Vietnam, men jag hoppas också att de ska kompensera Vietnam för skadorna av växtgiftet Agent Orange som de släppte ut under kriget, säger en ung man.

Snabb ekonomisk tillväxt
Vietnams ekonomiska tillväxt är nu nästan lika snabb som Kinas, även om korruption och byråkrati bromsar vietnamesernas entreprenörsanda.

Längs vägen där kommunisternas stridsvagnar rullade in för 30 år sen står nu Pepsi Cola-automater och en del av ekipagen i den stora paraden här i dag var sponsrade av företag som American Express och Visa.

Vietnams premiärminister sammanfattade den officiella inställningen i ett tal i dag: ”Det förflutna är ett avslutat kapitel, se till framtiden i stället”.

Nils Horner, Ho Chi Minh-staden
nils.horner@sr.se