Kosovos unga utan arbete
Det har gått sex år sedan Kosovokriget och Kosovo är fortfarande som ett svart hål när det gäller ekonomin. Nästan ingenting produceras och resultatet är en skriande arbetslöshet.
På ytan ser det ut som om Kosovos unga lever det ljuva livet. Många sitter på uteserveringar i solen och dricker kaffe. Men många som sitter här gör det för att de inte har något annat att göra. Arbetslösheten i Kosovo är jättelik.
24-årige Mentor Hodja har varit utan jobb sedan han slutade på universitetet för ett och ett halvt år sedan och likadant är det med hans studiekamrater.
Hans pappa som har jobb i Tyskland försörjer honom. Arbetslösheten i Kosovo är mellan 30 och 60 procent. Bland de yngre är den omkring 80 procent. Det är inte lätt att avgöra vad som är arbetslöshet och inte.
Nästan inga lediga jobb
Sami Buloko är 30 år. Han försörjer sig genom att gå runt och sälja telefonkort på Pristinas gator.
Han förlorade sitt fasta jobb när det företag han jobbade på privatiserades för tre år sedan. I bästa fall kan han tjäna motsvarande 90 kronor på en dag. Men han säger att han ska hjälpa tio familjemedlemmar med försörjningen.
På arbetsförmedlingen finns inte mycket hjälp att få. På arbetsförmedlingen i Pristina finns det idag åtta lediga jobb att söka. Det i en stad med nästan en miljon invånare.
Ekonomi i kris
Den dåliga arbetsmarknaden speglar en ekonomi i djup kris.
– Nästan allt som konsumeras i Kosovo importeras, säger Atrit Gashi som är ekonomiredaktör på tidningen Ekspres. Man importerar 20 gånger mer än man exporterar. Kosovo lever till största delen på pengar som emigranter skickar hem. Därför är affärerna åtminstone i huvudstaden relativt välfyllda. För ögonblicket håller det men inte hur länge som helst.
Sten Sjöström, Pristina, Kosovo
sten.sjostrom@sr.se