Läsning från skärm stör sömn

1:53 min

I allt större utsträckning överger vi papperstidningar och böcker för att i stället läsa digitalt. Men nu pekar forskning på skadliga effekterna av att läsa böcker på en surfplatta före läggdags.

Frida Rångtell forskar kring hur olika livsfaktorer påverkar vår sömn. Vi träffade henne i en bokhandel i Uppsala och om hon själv får välj läser hon själv helst sin favoritbok i pappersform.

– Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, den tycker jag är väldigt bra. Den skulle jag läsa i pocket, det är charmigt att läsa riktiga böcker och det är en annan känsla än att läsa från läsplatta tycker jag.

Kanske borde fler resonera som Frida Rångtell, forskare inom neurovetenskap, och ta del av böcker och tidningar i pappersform i stället för på läsplattan.

Nu visar nämligen en studie att det blå ljuset från våra surfplattor kan påverka frisättningen av sömnhormonet melatonin. Det här hormonet gör att vi somnar lättare.

Det blå ljuset från vår elektronik kan trycka undan det här det här melatoninet och i stället göra oss piggare när vi egentligen ska sova.

I studien undersökte forskarna tolv vuxna personer under fem nätter när de hade läst från en surfplatta och under fem nätter när de i stället hade läst ur pappersböcker. När forskarna tittade på blodprov från deltagarna kunde de se att frisättningen av melatoninet trycktes tillbaka när de läste från surfplattan. Deltagarna fick också kortare drömsömn och kände sig tröttare dagen efter.

Frida Rångtell arbetar just nu med en liknande studie. Och i den här studien så vill de också se hur minnet påverkas av läsning från skärm, eftersom sömnen är väldigt viktig för hur bra minnet fungerar.

Och enligt Frida Rångtell så borde kanske fler göra som kunderna inne på bokhandeln och oftare välja pappret framför skärmen, eftersom det fortfarande är så mycket som är okänt kring hur ljuset som strömmar emot oss från våra elektroniska prylar kan påverka vår hälsa.

– Om man tänker ljusmässigt verkar det nu som att det är bättre att läsa från en vanlig bok än att läsa från en läsplatta till exempel som utsöndrar blått ljus. Men man kan också tänka att man minskar mängden blått ljus man utsätts för till exempel med en app som tar bort det blåa ljuset eller på olika sätt minskar det. Men att vara uppkopplad så där mycket på kvällen och kanske till och med på natten det kan jag tänka mig att det har stora effekter på hur vi mår och vår hälsa, säger Frida Rångtell.

Studien har publicerats i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Referens: Chang et al. Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. DOI: 10.1073/pnas.1418490112