Ugandiska politiker reser till Haag för att stoppa åtal mot krigsförbrytare

Politiker från Uganda har rest till Haag för att förmå den internationella brottsdomstolen att inte åtala rebeller från norra Uganda för krigsförbrytelser.

Närmaste veckorna görs ett sista försök att få rebelledare att acceptera en amnesti i Uganda, och därmed nå en fredlig lösning på den 20 år långa konflikten.

Befolkningen ser bara en lösning
Ugandas armé skulle helst av allt vilja gå in med en stor styrka och krossa LRA:s baser i södra Sudan. Men befolkningen i norra Uganda som har terroriserats i 19 år, ser bara en varaktig och sista lösning till fred – Betty Bigombe.

Hon är en före detta minister i Ugandas regering som nu försöker mäkla en fred för norra Uganda.

Dels genom att förmå regeringen att gå med på vapenvila, dels genom att förmå rebellerna, LRA, att acceptera en amnesti om de återvänder och lämnar tillbaka bortrövade barn till norra Uganda.

För första gången på 20 år deltar nu LRA:s ledning i direkta fredssamtal och nu är det vid punkten bära eller brista.

Har daglig kontakt med ledaren för LRA
Betty Bigombe har nu dagliga telefonsamtal med den mytiske ledaren för LRA, Joseph Kony, som ingen har sett de senaste tio åren.

Svårigheten med en fredsförhandling är att LRA inte har någon politisk dagordning, inga krav på mark eller inflytande. De har bara en luddig, spiritistisk tro att man kan störta Ugandas regering genom att brutalt mörda sina egna landsmän i norr.

LRA har också rövat bort 20 000 barn som genom åren sålts som slavar eller hjärntvättats in i LRA:s arme, som fruar eller soldater.

Det värsta som kan hända är att Kony blir martyr
Det är dessa övergrepp som Internationella Domstolen i Haag har svårt att bortse från, men Betty Bigombe har bett chefsåklagaren att avvakta med sina gripanden.

Hon är övertygad att Kony vill återvända till sin hemtrakt i norra Uganda. Och det värsta som kan hända nu är att Kony blir en martyr, att någon annan tar över och att den brutala konflikten fortsätter.

Vincent Dahlbäck, Gulu, Uganda vincent.dahlback@sr.se