Godmorgon, världen! 1 maj

Programledare: Helena Olsson

Första maj i världen

Vad står det på förstamajdemonstranternas plakat på olika håll i världen? Sveriges radios korrespondenter ger en bild av det men vilken roll spelar egentligen första maj? I Sverige firar socialdemokraterna sin högstidsdag i motvind med vikande opinionssiffror. De senaste tio åren har medlemsantalet nästan halverats och frågan är om det finns någon rörelse kvar i arbetarrörelsen?

Hälsonördar kör stadsjeep

Vitt bröd och söt fruktyoghurt är hopplöst ute men stadsjeeparna blir allt fler. Finns det egentligen någon koppling mellan hälsomedvetande och miljötänkande? Nej, skulle antagligen den brittiske journalisten och miljökämpen Mark Lynas svara som är aktuell med ny bok.

Berlusconismen är över

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vann i veckan parlamentets förtroende för en ny regering. Men försvagad som han är föreslog han att de olika koalitionspartierna slår ihop sig till ett enda parti inför parlamentsvalet nästa år. Men förslaget avvisades av flera politiker i regeringskoalitionen. Det tolkas av många som att Berlusconis farligaste fiender finns i det egna lägret och att hans dagar vid makten är räknade.

Feminism på frammarsch i arabvärlden

I den nybildade irakiska regeringen är flera platser reserverade för kvinnor och på flera håll i arabvärlden finns tecken på att kvinnor kräver ökat utrymme i på den offentliga arenan. Men frågan är hur stor roll enskilda kvinnors framgångar i samhällets toppskick spelar för de miljontals fattiga kvinnor som lever långt från maktens korridorer.

Krönikör är Ulf Wickbom

Panelen med Anders Jonsson, Falukuriren, Lotta Gröning, Aftonbladet och Niklas Ekdal, Dagens Nyheter.

Varför ska präster leva i celibat?

Den nye påven Benedictus XVI värnar konservativa värderingar inom den katolska kyrkan. Men en av den romerskkatolska kyrkans grundbultar, celibattvånget hotar kyrkan inifrån när allt fler väljer bort prästyrket för att slippa leva i celibat.

Satir med Public Service

Lokala frågor styr brittiska valet

På torsdag är det val i Storbritannien - enligt ett gammalmodigt system som statsvetare beskriver som ett av den demokratiska världens minst representativa. 646 valkretsar väljer en ledamot var till parlamentet. Men systemet innebär också att varje parlamentsledamot har en plikt att fungera som förkämpe för sin valkrets och bry sig om lokala frågor ända ner till nivån sophämtning och farthinder.

Legendarisk återförening

På måndag återuppstår gruppen Cream för fyra kvällar i Royal Albert Hall i London, 38 år efter avskedskonserten. Eric Clapton, Jack Bruce och Ginger Baker tog namnet Cream - för att de var gräddan av de bästa. Biljetterna till konserten såldes ut omedelbart och förväntningarna på de tre farbröderna är enorma.

Deklarationsfobi

Varför har så många så svårt att lämna in den numera så enkla deklarationen i tid?

Kåsör är Ludvig Rasmusson

Producent: Katarina Helmerson