Regeringen kan avbryta Dab-satsningen
Bara något tusental svenskar lyssnar på radio via Dab och nu håller regeringen på att tröttna på den kostsamma satsningen som inte har lyckats locka till sig lyssnare. Redan i år kan det komma ett beslut att avbryta Dab-satsningen.
Henrik Selin på Kulturdepartementet har tidigare utrett framtidens digitalradio på uppdrag av regeringen.
– Det är helt enkelt fråga om man ska fortsätta eller inte och mycket talar för att man gör som många andra länder och avvaktar, säger han.
Regeringen vill ge mindre pengar
Från regeringens sida har det tidigare kommit klara signaler om att den inte vill ge mer pengar till Dab-satsningen, snarare mindre.
Nästan 400 miljoner kronor som hittills har satsats och som har resulterat i bara några tusen lyssnare eller att lägga hela projektet i malpåse.
Finns goda alternativ
När Sveriges Radio för tio år sedan valde att satsa på Dab fanns inte så många alternativ när det gäller att sända radio med digitala ettor och nollor.
Idag finns det flera till exempel internet, satellit och kabel-tv.
Experter inom Sveriges Radio bedömer att det idag finns fullgoda alternativ till Dab när det gäller stationära mottagare och att det bara är en tidsfråga innan det även går att få digitalradio i bilar och bärbara apparater.
Andra har slutat med Dab
Den snabba teknikutvecklingen har lett till att fler länder har avbrutit sina satsningar på Dab. Det är något som kan påverka beslutet även i Sverige.
– Det blir inte lättare att fatta beslutet att investera många miljoner framöver eftersom det fortfarande är trögt och osäkert i många länder med större marknad än i Sverige. Osäkerheten är stor och ett beslut att satsa på det här skulle kosta väldigt mycket pengar, säger Henrik Sehlin på Kulturdepartementet.
SR:s vd skyller på politikerna
För det andra har konsumenterna varit minst sagt avvaktande till Dab-radion. Bara något tusental apparater har sålts i Sverige. Men det här är helt och hållet politikernas fel enligt Sveriges Radios vd Peter Örn.
– Skälet till att det är så få lyssnare är att de politiska förutsättningarna inte är tydliga och därmed finns det heller ingen efterfrågan bland konsumenterna på radioapparaterna, säger Peter Örn.
Precis som sin företrädare på posten, Lisa Söderberg, hävdar Peter Örn fortfarande att Dab är en förutsättning för att nå nya lyssnargrupper med framtidens radio.
Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se