Massgripanden när Navalnyj-protester rasar i Moskva

1:24 min

Tusentals personer trotsar demonstrationsförbudet i Moskva. Nu har fler än 130 tagits i förvar av kravallpolisen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Detta efter att Putinkritikern Aleksej Navalnyj omhändertagits av polis. för att ha trotsat sin husarrest.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dömdes nu på morgonen i Moskva för påstådd svindel. En dom som ses som politisk, men utslaget var bättre än anhängarna vågat tro och Navalnyj fick villkorlig dom istället för fängelse. 

Men när Aleksej Navalnyj gav sig ut i protester i Moskva togs han av snabbt polisen. Trots det fortsatte demonstrationerna där tusentals samlats på ett torg. 

Myndigheterna svarade med ett stort antal kravallpoliser som spärrad av ingångarna till torget och började driva undan demonstranterna.

Den stridbare Navalnyj verkar ha fått Kreml att darra. Inte nog med att hans rättegång plötsligt flyttades till dagen före nyårsafton – allt för att undvika massdemonstrationer till hans stöd.

Domen fälldes i en rekordsnabb rättegång. Det blev inte några tio år i fängelse som befarats av Navalnyjs många anhängare och som åklagaren krävt.

Men det är en villkorlig dom och det sägs inget om hans husarrest som ska fortsätta, dessutom ska bröderna betala väldigt dryga böter och det kan komma andra åtal.

De två bröderna Oleg och Aleksej ska enligt åtalet ha försnillat 30 miljoner ryska rubler i en affär med det franska kosmetikföretaget Yves Rocher, mellan 2008 och 2012, genom att ta för höga transportpriser.

Bröderna fraktade gods åt kosmetikaföretaget och tog betalt för detta, men man tog inte mer betalt för detta än någon annan. Nu har de alltså åtalats för den betalning de fått, för att ha fraktat godset.

Det finns få som kan se att bröderna skulle vara skyldiga till anklagelserna mot dem. Yves Rocher nekar till att ha utsatts för något sådant brott, uppger TT.

Hela rättsaken har kallats politisk och det franska bolagets chef, som skulle var huvudvittne finns inte ens kvar i Ryssland längre.

När domen föll för en liten stund sen blev det tre och ett halvt år för Aleksej Navalnyj, men villkorligt.

Samma straff ges till brodern Oleg, men han tvingas i fängelse, även detta ett försök att undvika massprotester från Navalnyjs anhängare.

Navalnyj sa när han kom ut från rättssalen att det här visar att regimen måste stoppas, det här är en form av tortyr som användes under Sovjettiden.

Rättegången skulle egentligen ha hållits 15 januari 2015, men flyttades hastigt igår. Brödernas advokat säger att de kommer att överklaga, uppger TT.

Navalnyjs lyskraft verkar inte ha avtagit alls, trots att han suttit i husarrest större delen av året och inte på samma vis kunna publicera sina antikorruptionstexter.

Att han fruktas av makthavarna stod klart sedan han fått oväntat stort stöd i borgmästarvalet i Moskva.

Kreml vill med stor sannolikhet undvika gatuprotester till stöd för Navalnyj särskilt i en tid då en svajande ekonomi redan skapat stort missnöje i landet.