Telia misstänks ha försökt muta polischef

Telia misstänks för att ha försökt muta rikspolischefen genom att bjuda honom på middag och musikal och en brottsutredning mot Telia har nu inletts vid Riksenheten mot korruption.

I juni anordnar Telia ett stort evenemang för ett hundratal av sina stora kunder. Först blir de bjudna på middag och sedan på Abba-musikalen Mamma Mia som går på Cirkus i Stockholm.

Kontrakt för hundra miljoner
Rikspolisstyrelsen har ett kontrakt med Telia som är värt omkring hundra miljoner kronor och både den nye rikspolischefen Stefan Strömberg och ytterligare två personer från Rikspolisstyrelsen fick inbjudan från Telia.

Rikspolisstyrelsens presstjänst uppger från Ekot att rikspolischefen ifrågasatte om det var lämpligt att låta sig bjudas av Telia. Därför vände han sig till Riksenheten mot korruption för att få vägledning.

Telia slår ifrån sig
Där har nu överåklagare Christer van der Kwast inlett in brottsutredning. Han vill inte låta sig intervjuas på band men bekräftar för Ekot att en undersökning har inletts.

Hur allvarligt det är att Telia ville bjuda rikspolischefen på middag och musikal vill han inte uttala sig om förrän utredningen har kommit längre.

Men Jan Sjöberg, pressansvarig på Telia Sonera i Sverige tycker inte att Telia har gjort något fel.

– Syftet med inbjudan har varit att visa upp nya produkter och tjänster inget annat.

Varför ska ni göra det för rikspolischefen?

– Vi har bjudit många, många kunder och det här är ett event där vi tar chansen att bygga kundrelationer och det gör vi liksom många andra företag, säger Jan Sjöberg.

Är det här vad Telia ska använda sina pengar till?

– Absolut. I den konkurrenssituation vi befinner oss i bygga kundrelationer på många sätt så det här är ett mycket bra sätt att använda pengarna, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se