Tortyr i georgiska fängelser

Rosornas revolution i Georgien har sett som en förebild i andra postsovjetiska länder som söker reformer och demokratisering men nu rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch om att tortyr mot fångar fortsätter i georgiska fängelser.

Svante Cornell, forskare vid Uppsala universitet och Georgienexpert befinner sig just nu i Georgiens huvudstad Tbilisi.

– Smekmånaden på över ett år är över nu, säger han.

Smekmånaden är över för regeringen i Georgien och georgierna har börjat tröttna eftersom ingenting förändrats, säger Svante Cornell forskare vid Uppsala universitet på en knastrig telefonlinje från Georgiens huvudstad Tbilisi.

Den georgiska regeringen kom till makten för att bekämpa korruption och kriminaliteten som genomsyrade det georgiska samhället och ungefär åtta miljarder kronor har EU och FN lovat den georgiska regeringen för deras reformprogram.

Övergreppen ökar
Men i en rapport som den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch nyligen gett ut beskrivs nu hur den georgiska regeringens reformprogram och utlovade hårda tag mot korruption snarast inneburit att rättsövergreppen ökat istället för att ha minskat.

Bevis planteras på misstänkta, arresteringar sker på tveksamma grunder och tortyr används fortfarande i georgiska fängelser.

Svårt att förändra snabbt
Men Svante Cornell tror inte enbart att det är regimens fel. Det kommer att ta tid att förändra organisationskulturen inom polisen och rättsväsendet.

– Det är inte så förvånande eftersom vi talar om att förändra organisationskulturen och mentaliteten inom poliskåren, säger han.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se