Asylsökande vägrar lämna buss utanför Östersund

1:49 min

Ett trettiotal asylsökande, som under onsdagen anlände med buss från Malmö till asylboendet Grytan utanför Östersund, vägrar lämna bussen. De asylsökande är inte är nöjda med sitt nya boende, enligt Jämtlandspolisen. 

– Det var helt enkelt att man var missnöjd med det här och man ville tillbaka till Malmö och förläggas där, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Det var i förmiddags som en buss med asylsökande anlände från Malmö till ett asylboende söder om Östersund. Men ett trettiotal av dem vägrade alltså att kliva av bussen.

Polis kallades dit för att hjälpa till med att få personerna av bussen, men eftersom det först krävs ett avhysningsförfarande för att polisen ska kunna avhysa dem från bussen kunde inte polisen göra något.

– Först när det finns ett beslut från Kronofogden kan vi bistå med hjälp. Som läget är nu är det en sak mellan de asylsökande och Migrationsverket, säger Bengt Stadin, vaktahavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket säger att man som asylsökande inte har rätt att välja var man blir placerad.

– Vi klargör för de asylsökande att det är det här boendet som de erbjuds. Om de inte vill bo här så behöver de ordna ett eget boende.

Det händer att asylsökande har åsikter och synpunkter om var de ska bo, men att de vägrar att acceptera sitt boende på det här viset är inte särskilt vanligt förekommande, berättar Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket.

– Nej, det här är inte särskilt vanligt. Att det landar så pass att man vägrar gå ur, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket.

De asylsökande satt vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen fortfarande kvar på bussen vid asylboendet utanför Östersund.

– Vi får väl se vad som händer under natten. Det lär väl inte bli så mysigt att sitta i den där bussen i vinterkylan. Så man kanske frivilligt går in på förläggningen och inkvarterar sig där, förhoppningsvis, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.