Flyktingarna: Vi har blivit lurade

3:08 min

Ett 40-tal asylsökande som bussats drygt 100 mil från Malmö till Grytans asylboende utanför Östersund känner sig grundlurade av Migrationsverket. De menar att de inte fått någon korrekt information om var de skulle åka och de var mycket upprörda nu ikväll.

– Ingen talade om för oss var vi skulle åka. Sen fick vi veta att vi skulle åka max 40 minuter från Stockholm och till slut hade vi åkt 15 timmar, säger en av de asylsökande männen som kommit med bussen.

Den buss som de asylsökande kommit med står fortfarande parkerad utanför ett av husen på asylboendet. Det ligger mitt ute i skogen ungefär 2 mil från Östersund och var en militäranläggning innan det blev asylboende för några år sedan.

Det är mörkt, nollgradigt och isigt ute och de flesta passagerarna står fortfarande runt bussen; fryser och är arga. De har flytt från Syrien och Irak och har kommit till Sverige och Malmö de senaste dagarna och veckorna.

När de kom fram ville de först inte ens lämna bussen. Hela dagen har personalen på asylboendet i Grytan försökt övertala dem att gå in och värma sig och äta. Polis tillkallades, men eftersom det först krävs ett så kallat avhysningsförfarande för att polisen ska kunna avhysa dem från bussen kunde de inte göra något.

Pernilla Arvidsson som jobbar på asylboendet säger att hon aldrig varit med om något liknande. De flesta av dem säger att de asylsökande tänker sova i den inatt. De vill de ialla fall inte stanna i den här delen av Sverige. De känner sig inte trygga.

– Det är för långt från stan. Det är för isolerat. Och det är kallt, säger en av de asylsökande.

Migrationsverkets presstalesperson Sophia Öhvall Lindberg säger att hon inte vet exakt vilken information de asylsökande fått, men att det kommer att undersökas.

Själva visar de asylsökande upp lappar där det står en tid och en avgångstid. Men där står det inte något om destinationen och de asylsökande tycker att Migrationsverket ljugit för dem.

– De ljög för oss. Vi ställde många frågor men vi fick inga svar. Busschauffören var den ende som var med och han svarade inte på några frågor. Han körde ju bussen.

Migrationsverkets Sophia Öhvall Lindberg säger också att Migrationsverket erbjuder de asylsökande ett boende, och om de asylsökande inte är nöjda med det får de gärna ordna boende på egen hand.

Det boendet kan för de här personerna i natt bli bussen som de åkt i. De pratar om att hungerstrejka, de klär av sig nakna för att protestera. Migrationsverket förbereder nu att skicka personal till Grytan och de asylsökande kommer att säga till dem att de vill åka någon annanstans.

– Vi vill åka någon annanstans, närmre en stad.