Alla nya svenskar ska välkomnas med ceremoni

Alla som blir svenska medborgare ska få rätt till en ceremoni där de hälsas välkomna till Sverige. Det sa integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback i Ekots lördagsintervju.

– Då tycker jag att det vore skäligt att alla som kom till Sverige och fick medborgarskap har rätten att bli inbjudna till en sådan här ceremoni. Ett sätt är att länsstyrelserna har ett ansvar för att det genomförs, det kan sedan genomföras av kommunerna, säger Jens Orback.

Enligt Orback är det viktigt för många invandrare att få ett officiellt erkännande på att de är svenskar.

Finns redan i Stockholm
I Stockholm och en del andra kommuner hålls ceremonier för att hälsa nya medborgare välkomna men enligt regeringen saknar två av tre kommuner den här typen av firande.

Jens Orback vill se till att det finns i hela landet.

Kommunerna har laglig rätt att sköta sig själva men Orback tror inte att de kommer att vägra införa välkomstceremonier.

Kritik från feministhåll
Jens Orback har fått kritik av en rad kända feminister redan från början. De har sagt att han är okunnig och gör för lite och den kritiken fortsätter.

Så här säger till exempel Gudrun Schyman i Feministiskt initiativ och folkpartisten Birgitta Olsson.

– Jag har haft en del debatter med honom. Jag kan inte säga att jag blivit helt nöjd med dem. Jag tycker att han är för passiv, säger Gudrun Schyman i Feministiskt initiativ.

– Jag trodde nog att han skulle leverera mer. Han var faktiskt mer radikal innan han blev minister, säger folkpartisten Birgitta Olsson.

Men Jens Orback tar inte kritiken på allvar.

– Det handlar säkert också om att det är provocerande att en man är jämställdhetsminister, säger han.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se