Svårt sjuk kvinna avvisades till Azerbajdzjan

Polisen i Västernorrland beslutade i veckan att avvisa en svårt sjuk kvinna till Azerbajdzjan trots att hon hade läkarintyg på att hon inte kunde transporteras. Men myndigheterna vägrade ta emot henne och på fredagen kom hon tillbaks till Sverige.

Sten-Olov Hellberg, länspolismästare i Västernorrland tycker inte polisen gjort något fel när de avvisat den 81-åriga, sjuka kvinnan.

– Vi gjorde en bedömning av alla omständigheter i ärendet och fann att trots läkarintyget kunde vi verkställa avvisningen. Dessutom hade vi sjukvårdspersonal med på planet, säger han.

Läkaren besviken
Läkaren som skrev intyget Ole Marqvardsen tycker det är fel att hans utlåtande inte var värt någonting.

– Man lägger tydligen ingen vikt vid min bedömning som jag gjort i enlighet med mina värderingar och min kunskap, säger han.

Inte kontaktbar
Enligt Ole Marqvardsen var kvinnan svårt medtagen. Hon låg bara och skakade och var överhuvudtaget inte kontaktbar. Ändå avvisades hon tillsammans med två döttrar och ett barnbarn.

Men myndigheterna i Azerbajdzjan vägrade att ta emot dem. De hade inte giltiga pass och till saken hör att kvinnan är armenier och judinna. Azerbajdzjan är muslimskt och armenier och azerbajdzjaner har långa och olösta konflikter bakom sig.

På fredagen kom den sjuka kvinnan tillbaka till Sverige och det är oklart vad som väntar henne framöver.

Tänker inte anmäla själv
Vi anser inte att vi gjort fel och kommer inte själva att ta initiativ till någon närmare granskning, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

– Vi diskuterar sådana här ärenden internt men vi kommer inte anmäla till åklagare men om någon anmäler vidarebefordrar vi till åklagare. Vi finner inte att det här bryter mot de rutiner vi har, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se