Asylmottagande

Flyktingar fortsätter bussprotest i Grytan

1:59 min

Vid Grytans asylboende utanför Östersund fortsätter mellan 30 och 40 asylsökande protestera genom att vägra lämna bussen som tog dem dit, från Malmö, igår.

– De sa att vi skulle åka 40 minuter och vi åkte 15 timmar, säger Magar Amli.
I går morse kom bussen med de asylsökande fram till Jämtland, efter en drygt 100 mil lång resa från Malmö. Passagerarna vägrade då att lämna bussen. Den står kvar parkerad utanför ett av husen på asylboendet och drygt 30 personer har sovit i den i natt.
– Ja, vi har sovit i den i natt. Det var trångt och kallt, säger en av de asylsökande.

Några av de som kom med bussen har flyttat in på asylboendet och minst en person har förts till sjukhus, men de flesta vill inte lämna bussen. De tycker alltså att Migrationsverket har lurat dem genom att inte ge dem korrekt information om var de skulle åka och de väntar nu på att få kontakt med Migrationsverkets personal igen för att kräva att få återvända till Malmö, eller Stockholm.
– Vi vill ha kontakt med Migrationsverket. Vi vill byta stad, säger samme asylsökande.

Migrationsverkets presstalesperson Sophia Öhvall Lindberg sa igår att hon inte vet exakt vilken information de asylsökande fått, men att det kommer att undersökas.

Personal från Migrationsverket har varit och besökt de asylsökande och de ska komma tillbaka under eftermiddagen. Bussbolaget inväntar besked från Migrationsverket innan de börjar kräva att få tillbaka sin buss. Polisen har också varit till asylboendet för att kolla att allt är lugnt, men de är än så länge inte inkopplade på något annat sätt. Besvikelsen och ilskan hos de asylsökande är stor.
– Ni måste berätta om situationen i Sverige för de som flyr hit, säger en äldre man som flytt från Irak.