Migrationsverket: Vi har inte lurat flyktingarna utanför Östersund

2:06 min

De drygt 30 asylsökande har i över ett dygn protesterat mot att ha förflyttats från Malmö till Grytans asylboende utanför Östersund. Migrationsverket har lurats, anser gruppen. Det har vi inte alls gjort, svarar Migrationsverket.

– De har fått information om att bussen ska till Östersund, det är vad jag har fått till mig, säger Per-Erik Bjurholt, områdesansvarig på Migrationsverket i område nord. 

De mellan 30 och 40 asylsökande protesterar för att de tycker att de lurats att åka från Malmötrakten till ett asylboende utanför Östersund.  

De ska också ha fått nödvändig information om att de skulle bussas drygt hundra mil norrut till Östersund. Men Migrationsverket kommer ändå att följa upp exakt vilken information som gavs och om det blivit några missförstånd.

Det var i går morse som bussen rullade in till asylboendet Grytan utanför Östersund. De asylsökande har nyligen kommit till södra Sverige, från huvudsakligen Syrien och Irak.

Det är det största asylboendet i Jämtland och har varit det under några år. Det ligger någon mil utanför Östersund i ett skogsområde. 

När bussen kom fram flyttade några in, men en stor del av passagerarna vägrade att lämna bussen och natten som gick sov mellan 30 och 40 av dom i bussen. Gruppen säger att de inte vill bo så här långt norrut och så här isolerat.

– Det är isolerat från staden. Det är isolerat från service. Vi ber om att få ett bättre ställe än det här, säger en av de protesternade som P4 Jämtland träffar utanför Grytan.

Vad skulle vara ett bättre ställe?

– Malmö, Stockholm eller någon annan stad där det inte är så kallt som här. Här finns det björn, varg och andra djur. Vi kan inte stanna här, säger en annan.

Men jag bor ju här?

– Ja, men vi är araber. Vi kan inte bo där det är sånt här väder, svara han.

Bussbolaget har sagt att de ska avvakta ett tag med att hämta tillbaka sin buss. I dag har personal från Migrationsverket besökt de asylsökande i bussen.

De asylsökande får mat på asylboendet och kan gå in och värma sig. Några fler har valt att flytta in på asylboendet under eftermiddagen, men en del av de asylsökande säger att de kommer att bo kvar i bussen till de får åka tillbaka till Malmö eller Stockholm.

Men enligt Migrationsverket är platserna på Grytans asylboende det enda som kan erbjudas. Det är redan överfullt på alla asylboenden söderut.

– Vi är ju oerhört trängda när det gäller tillgång på boenden. Det är ett jättebehov, så vi måste nyttja varenda sängplats vi har i hela landet, säger Per-Erik Bjurholt på Migrationsverket.