Allt fler startar eget i Sverige

2:15 min

Antalet entreprenörer har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åren. Allra mest ökar de kvinnliga entreprenörerna, visar statistik från Entreprenörskapsforum.

Mellan 2007 och 2013 ökade andelen entreprenörer bland befolkningen från fyra procent till åtta procent.

Catrine Sageryd är en av dem som började driva ett nytt företag förra året. Tillsammans med sin pappa äger hon nu Stigmus elverktyg. Hon köpte företaget i mars 2013 och jobbade de första tre månaderna helt själv med uppstarten.

– Jag kunde ingenting om byggbranschen men var väl sugen på nya utmaningar. Jag har väl alltid varit lite av den rastlösa entreprenören och kastat mig in i nya projekt och jag tänkte ja, vi kör på det här, säger Catrine Sageryd.

Entreprenörer som Catrine ökar nu kraftigt i Sverige. Mellan 2007 och 2013 ökade andelen entreprenörer från fyra procent av befolkningen till åtta procent.

Befolkningen här gäller personer mellan 16-64 år. I dag finns nästan en halv miljon entreprenörer i Sverige. Det enligt en rapport från Entreprenörskapsforum.

– Jag tycker det är en mycket lovande utveckling, entreprenören är faktiskt en drivkraft i en ekonomis tillväxt och välstånd, säger Pontus Braunerhjelm, ekonomiprofessor och VD på Entreprenörskapsforum.

Men fortfarande är det betydligt fler som vill starta företag än som faktiskt gör det, enligt Entreprenörskapsforum.

Pontus Braunerhjelm tror att det beror på att svenska lagar och regler av många upplevs som alltför komplicerade och ogynnsamma.

– Det handlar till exempel om socialförsäkringssystemen som är mer generösa om man har en fast ställning. Sedan har vi ganska krångliga och snåriga skattesystem, så - det finns potential att öka nyföretagandet ännu mer, säger Pontus Braunerhjelm.

Men entreprenören Catrine Sageryd brydde sig inte om några hinder när hon bestämde sig för att satsa på elverktyg.

Hon har tidigare drivit eget inom bland annat event- och bemanningsbranschen, men känner nu att hon nu hamnat rätt.

– Det är nog det roligaste jag gjort, jag älskar den här branschen. Det finns så mycket att utveckla och det här första året har varit helt galet - blod svett och tårar, men också otroligt roligt, säger Catrine Sageryd.