Hästagility - nya träningen för småponnyer

3:36 min

Hundagility har du kanske hört talas om - men vad sägs om samma sport fast för större djur som hästar? På Skogshagens Ridskola i Sölvesborg får ridskoleelever pröva på agility med shetlandsponnyer. 

Tina Seiron driver Skogshagens ridskola utanför Sölvesborg. Hon låter sina elever testa hästagiligty med ridskolans shettlandsponnyer. 

– Barnen får en gång per termin prova att ha lite agility med shettisarna. De får gå en bana och träna på att leda hästarna och så ska hästarna lyda och lyssna. Sen får de gå på de olika hindren som finns på banan, säger Tina Seiron.

Hinder som känns igen
Flera hinder påminner om de som hundar traditionellt får möta. Zick-zack gång, hoppa hinder och gå över en bro. Läskigaste hindret är "gardinen", snören som hänger ner från en pinne som hästarna ska gå under. 

Tina Seiron säger att de flesta hästarna är lite tveksamma till gardinen, men att de efter viss tvekan går. 

– Man tränar ju på att de ska lyssna och känna sig trygga. Hästarna är lugna och snälla och de tycker att det är roligt. 

Hur vet du det? 

– De ser glada ut och gör det gärna, säger Tina Seiron. 

Elvira är ett av barnen som prövat shettisagility på Skogshagen. Tvärt emot vad hästarna tycker så gillar Elvira "gardinen" bäst. 

– Det är roligt, man är med hästarna och får gå runt med dem. Jag gillar bron och gardinen och jag tror att hästarna tycker det är ganska roligt. 

Tävlar internationellt
Hästagility är ingen stor sport i Sverige, men Tina Seiron tror ändå att det blir allt vanligare. Hon tror att de som haft shettisar som barn, vuxit ur den men vill ha kvar den testar på agility för att roa och träna hästen.

– Vi är lite öppnare nu med vad vi kan göra med hästarna, det är inte bara hoppning och dressyr som gäller, säger hon. 

Hon får medhåll av Kajsa Wipp, instruktör från skånska Dösjebro i Kävlinge kommun:

– Tjusningen med sporten är att detta här hästens egen sport där hästen faktiskt är en jämbördig partner, säger hon till TT. 

Kajsa Wipp tävlar även internationellt i hästagility. På internet finns nämligen en internationell organisation som varje år skickar ut banor som man bygger hemma, filmar, skickar in och så bedöms man av en domare. 

– Man ingår i en internationell cup under året, säger Kajsa Wipp.