Manifestation vid moskén i Uppsala

2:02 min

Flera hundra har under dagen visat sitt stöd för Moskén i Uppsala genom att lämna kärleksbudskap utanför ingångarna. Många var oroliga över den senaste tidens utveckling med flera attentat mot moskéer i landet.

Genom att lägga pappershjärtan, teckningar eller hälsningar utanför moskéns entréer visade många sitt stöd för de som kom till fredagsbönen. 

– Jag tycker det är jättehemskt att man ska behöva göra en sådan här manifestation. Det ska inte behövas i ett land som Sverige där vi har religionsfrihet. Vi gör det här för muslimerna och för att visa att man inte ska röra moskéerna. Det känns som man inte är välkommen till landet längre. Jag är född här, mina syskon är födda här. Vi ska inte behöva känna så. Därför är jag här, säger Zeinab Khamis, en av de som manifesterar vid moskén.

Många politiker är också på plats. En av dem är civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Det som hände igår är fruktansvärt. Det ska inte förknippas med Uppsala och Sverige. Religionsfriheten är en så viktig del av vårt samhälle. Jag tror det finns ett otroligt starkt stöd för att människor ska få utöva sin religion antingen ensamma eller i sina möteslokaler, säger Ardalan Shekarabi.

Varför händer det här, tror du?

– Det är en polisiär fråga som jag inte ska spekulera i, men vi ser ju en våg av islamofobisk propaganda. Det är klart att vi ska ta ställning mot islamofobin och för alla människors lika värde. Alla människor oavsett tro ska känna sig trygga i Sverige, säger han. 

Hannanur Reahman från Moskéns styrelse är bekymrad över de senaste tidens hot mot moskéer i landet. Men vad gäller attacken i Uppsala tror han bara att det handlar om en liten grupp som inte kan göra någon stor skada.