Patientföreningar sponsras av läkemedelsbolag
Uppdaterad 16:36
Mer än hälften av landets patient- och handikapporganisationer sponsras av läkemedelsföretag. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.
Det handlar om allt från enstaka trycksaker till grundplåten för hela föreningen. Professor Björn Berman på Läkemedelsverket säger att sponsringen hotar föreningarnas trovärdighet.
– Man ska ha klart för sig att den här verksamheten som industrin sysslar med inte handlar om välgörenhet utan om noggrant genomtänkta planer för att förbättra försäljningen av sina egna preparat, säger han.
Majoriteten får pengar
Kaliber har frågat 50 svenska patient- och handikapporganisationer om hur de samarbetar med läkemedelsföretagen och om de stöds ekonomiskt. 30 av de 50 säger att de sponsras.
Vanligast är resebidrag, betalda trycksaker och konferenser. Men det finns också exempel på att läkemedelsföretag gett
Gemensamma intressen
Föreningarna är ofta små och ideella och saknar statsbidrag. Pengarna från industrin är välkomna tillskott och föreningarna och har företagen har flera gemensamma intressen.
Men även de som, mot den här bakgrunden, försvarar bidragen vill ha en större tydlighet i regelverket.
Richard Bergström är vd för Läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif.
– Det sista vi vill är att förstöra för organisationerna. Därför har vi skrivit brev till regeringen och sagt att de ska granska oss. Vi vill att vi själva ska bli granskade, säger han.
”Man ska inte kunna säga att vi är köpta”
Diabetesförbundet säger nej till alla former av ekonomiska bidrag från industrin.
– Det är en tydligt ökad aktivitet från läkemedelsföretagens sida att försöka hitta fram till patienterna, säger Stefan Leuvstedt som är ordförande för Diabetesförbundet.
– Vi skulle naturligtvis gärna ta emot en stor check och kunna göra ännu mer för människor med diabetes, fortsätter Stefan Leuvstedt, men vårt uppdrag är också att påverka samhället, sjukvården och beslutsfattarna. Man ska inte kunna säga att vi är köpta av ett företag och därför negligera vad vi säger. Den risken vill vi inte ta, säger han.
Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se