Islamolog: SD-framgångar kan legitimera islamofobi

2:09 min

Sverigedemokraternas valframgångar kan ha banat väg för den senaste vågen av attacker mot svenska moskéer, det säger islamologen Mohammad Fazlhashemi.

– Vi såg i det senaste valet att Sverigedemokraterna, som är ett tydligt islamofobiskt och främlingsfientligt parti med en ledare som går till angrepp mot islam och utmålar islam som det största hotet mot det svenska samhället, när de förstärker sitt mandat i den svenska riksdagen så ser vi också det här sambandet att attackerna mot moskéer ökar, säger Mohammad Fazlhashemi.

Under hela förra året utsattes 13 moskéer i Sverige för krossade fönsterrutor, nedklottring och anlagda bränder och majoriteten av dem - 8 av 13 - inträffade efter valdagen den 14 september. Och valresultatet, eller kanske framförallt Sverigedemokraternas valresultat, kan ha haft påverkan på de senaste attackerna, det säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Han säger att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons uttalande om att islam är det största hotet mot det svenska samhället i kombination med att partiet mer än dubblerade sitt väljarstöd kan ha legitimerat hatbrott mot muslimer och människor med utländsk bakgrund.

Han pekar på ett liknande samband när det främlingsfientliga partiet Ny demokrati röstades in i riksdagen i början av 1990-talet.

– Ledamöter från Ny demokrati gick till verbala attacker mot islam och muslimer och invandrare och då ökade antalet attacker mot invandrare, så det här är inget nytt. Det vi kan se är att varje gång den islamofobiska eller främlingsfientliga retoriken ökar i det offentliga samhället så ökar attackerna mot människor mot muslimer och människor med utländsk bakgrund, säger Mohammad Fazlhashemi.