Fick ge upp drömmen om att plugga utomlands eftersom skolan inte arkiverat betygen

1:43 min

En av fem fristående gymnasieskolor har inte lämnat in sina elevers slutbetyg för 2012 eller 2013, trots att det står i skollagen. Det visar en undersökning som P3 Nyheter har gjort.

Deeqo Hussein gick på en friskola i Göteborg som gick i konkurs strax efter att hon tog studenten. Nu har hon fått ge upp sin dröm om att plugga utomlands eftersom skolan inte arkiverade betygen hos kommunen.

– Vi hade en plats i USA redan och hade fixat lägenhet till och med. Det enda som saknades var mina betyg. Jag försökte få någon att hjälpa till med betygen men de finns ju inte, säger hon till P3 Nyheter.

Hennes betyg försvann i en flytt men när hon skulle hämta ut en ny kopia hos kommunens arkiv visade det sig att hennes gymnasieskola inte lämnat in dem. Det går alltså inte att få ut någon ny kopia.

Nu har lagen skrivits om

Tack vare att skolan rapporterade in betygen till universitets- och högskolerådet har hon kunnat börjat studera på Stockholms Universitet. Men någon pluggresa till USA blir det inte för Deeqo Hussein.

– Det är någonting som jag jättegärna vill. Och det är deppigt att tänka på att jag förmodligen inte kommer få göra det. Det här ska inte få hända.

Sedan Deeqo Hussein tog studenten 2011 har skollagen skrivits om. Sen 2012 måste att gymnasiefriskolor lämna in betygen till kommunen för arkivering. Men nästan 20 procent av skolorna har inte lämnat in betygen för 2012 och nästan 23 procent för 2013, visar en undersökning som P3 Nyheter gjort. Det finns alltså fler som precis som Deeqo Hussein kan behöva ge upp drömmen om att plugga utomlands eller söka in till vissa utbildningar.

– Det här handlar om elevernas rättssäkerhet. Det kan få otroligt stora konsekvenser för en elev att inte kunna bevisa att man gått ut gymnasiet, säger Jonas Nordström som är chefsjurist på skolverket.

En del skolor får inte lämna in betygen i tid

En anledning till att så många skolor inte har lämnat in betygen kan bero på många kommuner har egna riktlinjer för arkivering och inte tar emot betygen förrän fem år efter att eleven tagit studenten. Det säger Gudrun Rendling som är jurist på Friskolornas riksförbund.

– Det finns säkert friskolor som inte har kläm på det här. Men jag kan också se att friskolorna och kommunerna har ett delat ansvar. Många kommuner har sina egna policys som säger att skolorna ska lämna in betygen fem år efter att eleven slutat, och det stämmer inte med lagstiftningen i skollagen.