Vaggeryd/Skillingaryd

Nu berättar de om stenarna mot moskén

8:07 min

– När vi öppnade till lokalen såg vi tre eller fyra stora stenar. Allt glas låg på golvet. De har bara förstört i lokalen, berättar Omar Ahmed.

Somaliska föreningens lokal i Skillingaryd utsattes natten till söndagen för ett angrepp. Flera stenar kastades in genom en ruta.

Det har ju varit flera attacker mot olika moskéer i Sverige de senaste dagarna - i Uppsala, i Eslöv, och i Eskilstuna totalförstördes en moské i en misstänkt anlagd brand.

Nu under nyårshelgen attackerades den lokal som bland annat fungerar som moské i Skillingaryd , när flera stenar kastades in genom en ruta.

Vi vet inte vad som ligger bakom, men det är helt fel och vi känner att det som hände inte är okej.

– Jag är upprörd, det som hänt i Skillingaryd är sorgligt säger Shukri Mohamed som är medlem i Somaliska föreningen. 

Det här har polisen rubricerat som skadegörelse på lokalen men ni sätter det här i samband med den senaste tidens många attacker mot moskeer? Varför då?

Det är någon slags drama som pågår i hela Sverige. Det är någon aktivitet, det måste vara någon ungdoms-aktivitet, funderar de.

Vi vet inte vad som kommer hända nästa gång, vi är lite rädda faktiskt...

Omar och Shukri berättar även att även Somaliska föreningens lokaler i Forserum nyligen utsatts för skadegörelse. På grund av nyårshelgens skadegörelse kommer fredagsbönen idag att ställas in.

Hör hela intervjun med Omar och Shukri i ljudklippet ovan. 


De krossade rutorna i Skillingaryd utreds nu som skadegörelse av polisen. Tidigare attacker mot moskéer i landet också har rubricerats som hets mot folkgrupp, men lokalpolisområdeschef Håkan Boberg menar att det finns saker som tyder på att detta inte var en attack riktad mot Somaliska föreningen.

Hör intervjun med polisen Håkan Boberg i ljudklippet nedan. 

Även Allan Ragnarsson, moderat kommunstyrelseordförande i Vaggeryd, är skeptiskt till att det skulle finnas något rasistiskt motiv bakom stenkastningen mot Somaliska föreningens lokaler i Skillingaryd.

– Jag tror det är någon som tycker det är roligt att krossa fönster, det händer ju tyvärr ganska ofta. Det händer mot butiksägare och andra, de får också förhålla sig till det här.