
Israels svar: Hamas kan också ställas inför rätta
Palestina har lämnat in en formell ansökan om medlemskap i Internationella Brottmålsdomstolen ICC. Palestinierna hoppas i framtiden kunna ställa israeliska ledare inför rätta för krigsbrott. Men USA hotar med indraget bistånd och Israel säger att det är palestinierna som står för krigsbrotten.
Den palestinske presidenten Abbas lämnade i går kväll in ansökan om att ansluta sig internationella brottmålsdomstolen. Det har starkt upprört både Israel och USA. Från amerikanska utrikesdepartementet varnar man för att palestiniernas agerande underminerar förtroendet mellan parterna och skapar misstankar.
Israels utrikesminister Lieberman konstaterar att "palestinierna är de enda som begår krigsbrott med sitt urskiljningslösa mördande av män, kvinnor, barn och spädbarn". Israels premiärmininster Netanyahu lovade att försvara Israels soldater, som han kallade de mest moraliska i världen", och sa att detta öppnar för att också Hamas kan ställas inför rätta för krigsbrott.
Bedömningarna går isär kring hur klokt det var av den palestinske presidenten att ansöka om medlemskap i internationella brottmålsdomstolen. Många ser det som dels ett försök att öka sin popularitet på hemmaplan, medan andra menar att det är en desperat handling i en låst situation där 20 års förhandlingar med Israel inte lett till någon palestinsk stat, utan istället fler bosättningar på palestinsk mark.
Utspelet kommer utan tvekan att stärka högern i Israel inför det israeliska valet i Mars. Förhandlingsvilliga politiker som Tzipi Livni vinner knappast på att den israeliska opinionens misstänksamhet mot palestinierna ökar.
Men detta kan mycket väl också ha varit en del av den palestinske presidentens uträkning. Att just stärka bosättarvänliga högerpolitiker som Naftali Bennet, Avigdor Lieberman och Benjamin Netanyau. Logiken bakom detta skulle vara att om man ändå inte har någon partner för fred, så är det bättre med en fiende som även resten av världen starkt ogillar. Och Israels varningar om att också Hamas nu kan dömas för krigsbrott, uppfattas av många palestinier som skrattretande då Hamasledare löper större risk att dö i israeliska flygattacker och riktade mord än att stå inför en domare i Haag.
Bedömningarna om hur den internationella brottsmålsdomstolen kan tänkas agera går också isär. För Israels del finns risken att politiker och soldater åtalas för krigsbrott. Men risken finns också att deras ockupationspolitik, att bygga bosättningar på ockuperad mark i strid mot den 4:e Genevekonventionen, blir föremål för utredning.