
Löfven: Gripen-affären med Brasilien mer än flygplan
I fokus för Stefan Löfvens möte i Brasilien står Gripenaffären. Brasilien ska köpa minst 36 Jas Gripen, en affär värd 40 miljarder kronor av svenska Saab.
På plats i Brasilien träffade statsministern i går Brasiliens president Dilma Rouseff för ett möte. Enligt Stefan Löfven kommer Gripen-affären leda till ett fördjupad handel mellan svenska och brasilianska företag inom en rad affärsområden.
– Vi hade en väldigt bra dialog om Sveriges och Brasiliens relationer. Gripen-affären affären blir något mycket mer än försäljning av flygplan, säger Stefan Löfven till Ekot.
Brasiliens köp av 36 Jas Gripen beskrivs av statsministern som början på ett strategiskt samarbete som kommer löpa över flera år.
Stefan Löfven mötte i dag representanter från svenska företag i São Paulo, och lovade bland annat att jobba för att få Brasilien att minska sina handelshinder och tullar. Men det var inget han tog upp i sitt möte med president Dilma Rosueff.
– Jag tog inte upp handeln på det sättet. Vi pratar hela tiden från svensk sida, och europeisk sida, om att vi behöver ha ett frihandelsavtal, säger Löfven.
På vilket sätt kan man påverka Brasilien?
– Brasilien fattar sina egna beslut. Vi ska inte lägga oss i Brasiliens politik. Men vi kan prata om det som vi tror på, och det är frihandel.
Samtidigt finns ett orosmoln som både statsministern och svenska företag bör vara medvetna om när de nu ska fördjupa samarbetet med Brasilien: nämligen korruptionen.
Både den brasilianska staten och det privata näringslivet präglas av ständiga korruptionsskandaler, som också involverat partners till svenska företag.
Statsminister Stefan Löfven säger att risken för korruption är stor i Brasilien:
– Det måste man vara medveten om när man gör affärer i Brasilien. Det adresserar ju landet själva, inte minst genom presidenten som själv tog upp det i sitt tal häromdagen. Det måste bekämpas, å det kraftigaste, säger Löfven, och fortsätter:
– Från svensk sida är vi väldigt tydliga med att det är fullständigt oacceptabelt. Det får inte finnas någon korruption överhuvudtaget, var man än gör affärer. Det måste svenska företag självfallet leva upp till.