Jakt

Omfattade problem med olaglig jaktutrustning

1:42 min

Post och Telestyrelsen varnar nu jägare som använder spårutrustning för hund. Spårutrustning som finns att köpa på internet kan vara olaglig i Sverige.

Enligt Post och Telestyrelsen är det "ett omfattande problem över hela landet" med olaglig pejlingsutrustning. Den olagliga utrustningen stör annan radiokommunikation som Post och Telestyrelsen har valt att inte berätta vilken den är.

Post och Telestyrelsen jobbar också aktivt med att komma åt de som bryter mot lagen, vilka metoder myndigheten använder kan man dock inte berätta.

Roger Lundqvist är jaktvårdskonsulent på jägareförbundet i Norrbotten och han tror att problemen orsakas av ett färre antal olagliga utrustningar.

– De allra allra flesta jägare jag känner som använder pejling utrustning för hund, använder den svenska modellen som är godkänd, säger Roger Lundqvist.

Han tycker att det är viktigt att uppmärksamma att det finns olaglig spårutrustning.

– Framför allt i juletid så inte någon köper en julklapp till sin jägare där hemma som är olaglig att använda, konstaterar jaktvårdskonsulenten Roger Lundqvist.

I den information som Post och Telestyrelsen gått ut med framgår det också att den som bryter mot lagen kan riskera upp till sex månaders fängelse.