Avmattning i givandet till ideella organisationer

Givandet till de tsunamidrabbade områdena i Sydostasien har mattats av rejält under våren. Det visar en rundringning som Ekot gjort bland hjälporganisationer. Det finns nu en oro för att avmattningen också ska drabba insamlingar till andra delar av världen.

Månaden efter tsunamikatastrofen slog givandet alla rekord. En miljard kronor skänktes av företag, organisationer och privatpersoner.

Nu har givandet mattats av rejält. Ekot har ringt runt till svenska hjälporganisationer och samtliga säger att man märkt en nedgång.

Lika i andra länder
Mönstret går igen i hela Europa och det finns en oro för att avmattningen ska gå ut också över andra kampanjer, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för hjälporganisationernas samarbetsorgan Frii.

– Den oron märkte vi redan i januari. Det fanns organisationer som ställde in kampanjer eller sköt på dem. Svenska folket ger varje år fyra miljarder till ideella insamlingar i Sverige. Det intressanta är om den där miljarden är en extra miljard eller om den tas av de fyra vi brukar få. Min bedömning är att det minskat, säger han.

Utmattningseffekt
Rädda Barnen är en av de organisationer där insamlingar till andra områden minskat. Unicef har i april fått in 20 procent mindre pengar än förra året.

Elisabeth Andersson, generalsekreterare för SOS Barnbyar, tror att det just nu finns en utmattning bland givarna.

– Man gav så mycket så man är lite utmattad. Det var sådant engagemang, säger han.

Hjälporganisationerna är ändå optimistiska. Totalt har givandet ökat i år och grupper av nya givare, framförallt företag, öppnade plånboken i vintras. Nu vill man få de nya givarna att stödja andra kampanjer.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se