Hantverkarbrist försvårar för dem som vill göra ROT-avdrag

För dem som vill renovera sin bostad och göra ROT-avdrag börjar det bli bråttom - före den sista juni måste arbetet vara klart, och många har svårt att få tag på hantverkare.

Skatteverket har hittills fått in omkring 6000 ansökningar om Rot-avdrag i Västernorrlands och Jämtlands län, men de räknar med att det blir minst lika många till innan ansökningstiden går ut.

Men efterfrågan på hantverkare är stor.

- Det känns tungt, jag har försökt få tag på hantverkare i flera omgångar utan att lyckas, det slutar väl med att jag får göra det själv, säger Monica Bolin från Pilgrimstad utanför Östersund.

Hans Olov Norin som driver en kakel- och mattläggarfirma i Östersund bekräftar den bilden, och säger att företagets alla hantverkare redan har fullt upp.

Bostadsägaren har rätt att dra av 30 procent av arbetskostnaderna vid renovering eller vid om- och tillbyggnad när de anlitar en hantverkare.

Småhusägare får dra av högst 10 500 kronor, och bostadsrättsägare 5 000 kronor. Dessutom måste arbetskostnaden vara minst 2 000 kronor.

Före den sista juni i år måste arbetet vara utfört, själva ansökan kan man vänta med att lämna in till och med första mars nästa år.