Västerbottens län

Många får vänta länge på ambulans

1:38 min

Den som ringer 112 efter en ambulans kan få vänta länge. I de kommuner i Norrland där ambulansens responstid är längst, där kan en genomsnittlig väntetid vid en allvarlig olycka eller livshotade sjukdomstillstånd vara över en halvtimme.

Av Norrlandskommunerna har Norrbotten den kortaste responstiden. Där tar det i genomsnitt 12,9 minuter tills ambulanser kommer fram till ett Prio 1-larm, alltså ett livshotande sjukdomstillbud eller olycka. 

Jämtland har den längsta responstiden med 22,2 minuter. Det är den längsta väntetiden på ambulans i hela Sverige enligt Socialstyrelsens och Sveriges Kommuners och Landstings Öppna Jämförelser i Hälso- och Sjukvården 2013. Siffrorna kommer från SOS Alarm.

I Västernorrland är responstiden 14,5 minuter och i Västerbotten 17,1. Genomsnittet för hela Sverige är 14,8 minuter.

Vad de här skillnaderna beror på är svårt att säga. 

– Det jag kan tro att det beror på är  helt enkelt hur man bor i länet, ytan på länet och befolkningen. Att man i Norrbotten kan få en ambulans så mycket snabbare än i Jämtland beror kanske på att man bor tätare i Norrbotten och inte lika utspritt i varje kommun säger Anita Secher som är verksamhetschef för ambulanserna i Jämtland.

I Jämtlands län finns 12 dygnsbemannade ambulanser.  Dessutom finns en helikopter. Vintertid finns två ytterligare ambulanser som är placerade i Åre och Vemdalen.

Hur länge man får vänta på ambulans beror helt på om man bor i eller utanför Östersunds kommun.

I Östersunds kommun är den genomsnittliga responstiden bara knappt elva minuter. Där finns två av dom tolv dygnsbemannade ambulanserna men att ta en av de och placera den någon annanstans det är inte möjligt säger Anita Secher. Även om de två ambulanserna kommer fram till larm snabbt så betjänar de ändå hälften av länets befolkning, säger hon. Än så länge vet vi inte något bättre sätt att placera ambulanserna, säger Anita Secher.

De längta väntetiderna finns i  Berg, Härjedalen och Strömsund där responstiden vid ett prio ett larm är över 25 minuter.

I Västernorrland är skillnaderna inte riktigt lika stora. Snabbast kommer ambulansen fram till patienter i Härnösands kommun, 10,3 minuter. Och längst tid tar det i Timrå och Ånge med 18,5 respektive 18,6 minuters responstid. I Sundsvall 14,4 och Örnsköldsvik 12,7 minuter.

Att väntetiden i Ånge med sina glesbygdsavstånd är längre, det kan ambulanschef Lars Norberg förstå men varför Timrå kommun har så lång responstid det är svårare att begripa:

– Jag har inget bra svar på det men jag kan tänka mig att det är nån slags tekniska problem som gör att de tryckningarna man gör när man är framme inte går fram, det kan vara radioskugga på ett flertal platser i Timrå, spekulerar han.

I Västernorrland finns 17 dygnetruntambulanser och dessutom fyra som kör på dagtid. 95 procent av befolkningen  nås inom 30 minuter och  det är viktigare än om ambulansen är framme på tio eller femton minuter, menar Lars Norberg

I Norrbotten tar det i genomsnitt 12,9 minuter från det att man ringer 112 tills den första resursen anländer till ett Prio 1 larm och det är tredje snabbast i Sverige enligt SOS alarms siffror. Men vad det beror på vet inte Stig Holmberg som är ansvarig för ambulanserna i Norrbotten.

– Nej, faktiskt inte och även om det ser bra ut så jobbar vi hela tiden på att förbättra oss.

Men skillnaderna är mycket stora beroende på var i Norrbotten man bor. Medan det i Kiruna, Älvsbyn och Boden tar ungefär 11 minuter tills första resursen är på plats så tar det nästan 25 minuter i Jokkmokk och över 35 minuter i Pajala där befolkningen i kommunen är utspridd.

Det finns ambulanser i varje kommun, totalt finns det 29 bemannade ambulanser i Norrbotten, 23 av dom jobbar dygnet om medan sex är dagambulanser. Från Malmfälten flygs många patienter.

I Västerbotten har man den tredje längsta responstiden med 17,1 minuter men skillnaderna är stora.  I Vindeln, Sorsele, Norsjö och  Robertsfors får man vänta över 20 minuter. I  Bjurholm och Vilhelmina får man vänta minst 30 minuter. 

Roger Ylipää är verksamhetschef för akutsjukvården och hans gissning är att befolkningen kanske bor mer centrerat i Norrbotten än i Västerbotten men att det även kan bero på att det är skillnader i hur man registrerar olika uppgifter.

Just nu pågår en översyn av ambulansvården i Västerbotten. Den ska redovisas den 15 januari och den kan komma att resultera i förslag till en ny organisation. Roger Ylipää ser till exempel möjligheter i mer samarbete med primärvården:

– Det kan vara så att en distriktssköterska  råkar var i grannhuset på jobb samtidigt som ambulansen har över tjugo minuter att köra fram. Det vore bättre om vi visste att hon fanns där och kunde springa över och hjälpa till exempel ett akutsjukt barn till dess att ambulansen anländer. Det låter lätt när man säger det men man ska få med sig personalen på det också och det skulle ju handla om  helt nya arbetsuppgifter.