
Korruption drabbar Kenyas aids-sjuka
En korruptionsskandal i Kenya drabbar landets aids-sjuka. Regeringens aidsråd och cirka 70 tjänstemän anklagas för att ha försnillat omkring 50 miljoner kronor som skulle ha gått till vård av aidspatienter.
Ni stjäl från de döende, utropar en tidningsrubrik och namnger i en lista 76 höga regeringstjänstemän, däribland domare i Högsta domstolen och universitetsprofessorer som har tilldelat sig själva bonuslöner, konsultarvoden och låtit aidsrådet stå för privata utgifter.
Dessutom har pengar delats ut till ett antal småorganisationer som säger sig ha program mot aids men som i verkligheten inte finns.
Chefen för aidsrådet har avgått
Motsvarande 50 miljoner kronor saknas, konstaterar den speciella revisionsenhet som är tillsatt för att komma åt korruptionen i Kenya.
Sedan revisorerna började sitt arbete, har en halv miljon betalats tillbaka och chefen för aidsrådet har fått avgå.
Varje dag avslöjas nya korruptionshärvor i Kenya och president Kibaki som kom till makten för två år sedan, på löftet att utrota korruptionen, jagas nu av ilskna eller uppgivna medborgare och av utländska biståndsgivare som kräver resultat.
Det började så bra, 40 domare och 700 skogsvårdare avskedades liksom 2 000 statliga upphandlare på ministerierna och en speciell anti-korruptionsenhet tillsattes.
En femtedel av statskassan försvinner varje år
Men sedan tog det stopp och nu försvinner en femtedel av statskassan, sju miljarder kronor om året, i korruption.
Besvikelsen är stor över att de avskedade korrupta tjänstemännen verkar ha ersatts av lika korrupta nya tjänstemän.
– Delvis handlar den här besvikelsen om dålig analys från oss alla. Man insåg inte att korruption i Kenya inte bara är den mörka sidan av ett i övrigt fungerande system, korruption är systemet, säger Sveriges ambassadör Bo Göransson.
”De frossar och glufsar i sig bistånd”
Sverige leder en grupp av sjutton länder, som försöker få stopp på det som redan är en korruptionskris i Kenya.
Varningarna från biståndsgivarna är inte lika brutala och rättframma som när den avgående brittiske ambassadören i ett middagstal chockade ett antal kenyanska ministrar. Han sa att korrupta ministrar ”frossar och glufsar i sig bistånd, sedan kräks dom över skorna på utländska biståndsgivare”.
Vincent Dahlbäck, Nairobi, Kenya
vincent.dahlback@sr.se