Byar i Tyskland kämpar mot Vattenfall

1:46 min

Invånarna i tre byar i Östra Tyskland demonstrerade idag för åttonde året i rad mot svenska Vattenfalls planer på att flytta deras hem. Vattenfall vill utvidga de närliggande brunkolsbrotten som företaget äger.

Planeringen av flytten för byarna pågår för fullt samtidigt om Vattenfall försöker sälja sin tyska brunkolverksamhet. Och invånarna vädjar till den svenska regeringen att stoppa försäljningen.

– Vi accepterar inte att ytterligare byar, flera hundra år gammal kulturbyggd blir gruvornas rov.

Det budskapet fick stort bifall av de ca 800 deltagarna på dagens demonstration här i Kerkwitz i östra Tyskland. Nästan alla bor i de tre byarna i Kerkwitz är en, som enligt Vattenfalls planer ska försvinna och byborna flyttas.

Och att Vattenfall nu försöker sälja sin brunkoleverksamhet väcker stor upprördhet här:

– Det vore fegt av Vattenfall att sälja nu, man vill bara komma undan sitt ansvar, säger Elke Nedo, en av demonstranterna.

Demonstranterna tycker istället att Vattenfall, med den svenska regeringen som huvudägare, ska behålla brunkolsverksamheten här, ta upp det brunkol som finns kvar i existerande gruvor och sen ta sitt ansvar och återställa landskapet så gott det går. Men att utvidga gruvorna och sen lämna området vore alltså fegt av Sverige och Vattenfall, menar demonstranterna.

– Det motsvarar inte vad vi ser som den svenska mentaliteten, att agera så, säger Stefan Krautz som bott i den hotande byn Kerkwitz sedan 2001

Men för många andra i området, som jobbar inom brunkolindustrin, är det istället viktigt att Vattenfall hittar en bra köpare som kan fortsätta driva och utveckla brunkolsbrytningen. Det tyska företaget Mibrag med tjeckiska ägare har hittills sagt att man är intresserad.

Någongång mellan mars och maj i år väntas det komma ett besked från Vattenfall och byborna kommer forttsätta kämpa.

– Det sista som dör är hoppet, säger Kerkwitzbon Stefan Krauz.