Egyptens regering viftar bort farhågor om ny terrorvåg

I Egypten avvisar regeringen alla farhågor att gårdagens bombattentat i Kairo är inledningen på en ny terrorvåg i landet. Tre personer som låg bakom attackerna och ett tiotal personer, bland dem en svensk, skadades i attentaten.

– Jag vet att vårt samhälle klarar säkerheten och tryggheten i landet, försäkrar premiärminister Ahmed Nazif i ett framträdande i Egyptens tv.

Premiärministern vill lugna turister
Han vill lugna alla som nu oroar sig för den viktiga turistnäringens framtid efter gårdagens två attentat riktade mot turister.

I det ena attentatet sprängde en självmordsbombare sig till döds nära det populära Egyptiska Museet i Kairo och ett tiotal personer skadades, bland dom en svensk man.

Strax efteråt började självmordsbombarens syster och fästmö skjuta mot en turistbuss. Alla i bussen klarade sig oskadda men kvinnorna dog under den påföljande skottväxlingen med polisen.

Den svensk som skadades vid det första av de två attentateten opererades på lördagskvällen. Enligt svenska utrikesdepartementet är hans tillstånd stabilt och anhöriga är underrättade.

Attacker mot turister vanligt under 90-talet
Attackerna har sannolikt samband med självmordsbombningen i det populära marknadsområdet Khan el Khalili i Kairo i början av april då tre turister dödades.

Att attackera turister var under 90-talet en vanlig metod bland militanta islamister som ville störta president Hosni Mubaraks regim.

Den viktiga turistnäringen är en av hörnstenarna i Egyptens ekonomi. Skadas den, skadas också Mubarak.

Nu avfärdar myndigheterna gårdagens attacker som en engångsföreteelse utförd av en liten grupp galningar utan förankring i ett större nätverk som kan tänkas utföra nya terrordåd.

Har skapat oro i Israel
Men gårdagens attacker har också skapat oro i Israel. Inte bara för att två israeliska turister skadades i självmordbombningen.

Israel vill nämligen att Egypten skall svara för kontrollen av gränsen mellan Gaza och Egypten och se till att inga vapen smugglas in i Gaza efter att israelerna i sommar drar sig tillbaka från Gazaremsan.

Men nu frågar man sig i Israel om Egypten verkligen vågar reta upp landets islamister ännu mer med att göra Israel den tjänsten.

UD avråder inte från att resa till Kairo
Svenska UD har idag inga planer på att avråda från resor till Egypten eller Kairo.

Två svenska arrangörer av charterresor, Ving och Fritidsresor, säger att deras resor till Egypten går som vanligt, men att de tills vidare har ställt in sina utflykter till Kairo.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se