Januaripank? Charlie från Lyxfällan ger sina bästa tips

1:58 min

5 januari och pengarna är redan slut - i år igen! Känner du igen dig? Ekonomicoachen Charlie Söderberg ger dig sina bästa tips för hur du klarar dig månaden ut.

– Är pengarna slut så är pengarna slut. Ska man börja någonstans så är det väl att är du i en grop - sluta gräv. Sluta spendera pengar och framförallt sluta låna pengar. Många har dåligt med pengar i januari eftersom man använt kortet för flitigt i december månad, säger Charlie Söderberg till P3 Nyheter.

Att svara på frågor om ekonomi just i januari är något han har gjort varje år dom senaste tio åren, berättar han.

-- Den här veckan är det slut på pengar överallt i Sverige. Det sägs att de här veckorna kallas för de svarta veckorna inom handeln. Det är ett fenomen som visar att vi tänker för kortsiktigt på ekonomin.

"Ät ur frysen"

Men det finns knep för att få pengarna att räcka längre och för att få in mer pengar på kontot.

– Det är back to basic. Ät ur frysen, ta hjälp av kompisar och behöver du kontanter sälj det du har på vinden eller i garaget, säger Charlie Söderberg.

Han berättar att det också finns enkla knep för att inte sitta i samma sits nästa år igen.

– Någonting som är rimligt och praktiskt är att sätta över tio procent av sin lön, om man klarar av det, på ett separat konto varje månad när man får sin lön. Och gör det innan du betalar räkningar och åker och handlar. Det är en princip som funkat i många tusen år som kallas betala dig själv först.

 

Här är Charlie Söderbergs bästa tips för att klara januari: